Több, mint 1,2 milliárd dollárhoz nem férnek hozzá a legnagyobb bálnák

A blokklánc elemzéssel foglalkozó szervezet, az Arkham nemrégiben izgalmas adathalmazt tett közzé. Arról publikáltak, hogy a legnagyobb öt kriptovaluta befektető nem fér hozzá valójában az általuk birtokolt vagyon jelentősnek mondható részéhez. A jelszavak és kulcsok elvesztése miatt 3,5 milliárd dollárnyi kripto nem férhető hozzá, ami a legnagyobb öt befektető teljes vagyonának 35%-a.

A nagybefektetők közül egyet már régebb óta ismerünk, Rain Lõhmus az, aki az észt LHV Bank alapítója. Ő közel 769 millió dollárnyi ethert birtokol, de ehhez nem fér hozzá a privát kulcs elvesztése miatt. De ott a “legjobb ötben” az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin is, aki 782 millió dollárnyi etherhez nem fér hozzá elvesztett kulcsok okán.

De ugyanez a helyzete a Ripple korábbi technológiai vezetőjének, Sebastian Thomasnak is. Neki a fő gondját egy titkosított merevlemez jelszavának elvesztése okozza. Emiatt már nem tud hozzáférni 442 millió dolláros Bitcoin vagyonához.

A privát kulcsok megőrzése létfontosságú kérdés a kriptoszektorban

Mert hajlamosak vagyunk elfelejteni a centralizált pénzügyi világban, hogy a privát kulcsunk elvesztésével a decentralizált kriptovilágban nincs kihez fordulni. Még ott van az előbb említett listán a kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó James Fickel is, aki 436 millió dollárnyi digitális eszközéhez nem fér hozzá. Viszont ezek az ügyek nem csak az ő problémáik, hanem az egész piac számára is fontos elemek. Meghatározza egyes befektetők kockázatvállalási hajlandóságát a kriptopiaci belépésre vonatkozóan. De komoly figyelmeztetés a biztonsági folyamatok és a kulcsok tárolásának fontosságát illetően is.

Viszont hosszútávon jó az ilyen adatokkal szembesülni és publikálni őket, mert ez arra motiválhat minden szereplőt, hogy egy stabilabb környezetet hozzanak létre és jobb kulcskezelési rendszereket biztosítsanak a felhasználóknak. Mi magunknak pedig arra kell leginkább figyelni, hogy megfelelő lépéseket tegyünk a kulcsunk megőrzésének biztosítására.