Programozható pénzzel egyenlített ki egy számlát Izlandon az IKEA

Az izlandi IKEA az Ethereum blokkláncán egyenlített ki egy koronában elszámolt számlát digitális pénzt használva.

A tranzakciót a Tradeshiften, keresztül bonyolították le, ami egy amerikai székhelyű blokklánc fizetési processzor. A Monerium volt a köztes fél, ami kibocsátotta az izlandi korona digitalizált változatát az Ethereum blokkláncán.

“A programozható pénzeket szabályozni fogják a kormányok mivel az okosszerződések révén ez lesz az e-kereskedelmi vállalatok fizetési metódusa. Az okosszerződéseknek számos felhasználási területe van. Például ‘okosszámlákat’ lehet vele generálni, olyanokat, amik magukat számolják el,” magyarázta Gert Sylvest, a Tradeshift társalapítója.

Az újdonságnak számító tranzakciótípusra azért kerülhetett sor Izlandon, mert az északi szigetországban elfogadtak a múlt évben egy törvényt, ami lehetővé teszi az izlandi korona digitális formáit és annak forgalomba hozását az Európai Gazdasági Térség határain belül.

“Mint az első vállalat, ami engedéllyel rendelkezik e-pénz kibocsátására, örömmel demonstráljuk a blokkláncok előnyeit a B2B tranzakciók terén azzal, hogy legális digitális pénzeket használunk,” nyilatkozta Sveinn Valfells, a Monerium CEO-ja.

Az e-pénzek előnye, szemben a kriptovalutákkal, hogy azok alapból legálisak és ugyanazt reprezentálják, mint a forint vagy az euró, csak digitális formában a blokklánc technológiára alapulva. Megjelenésükkel egy szélesen új tárház nyílik meg a jegybankok számára arra, hogy programozható pénzt vezessenek be.

A Monerium egyike az elsőknek, ami digitális pénzt bocsát ki és erre hatósági felhatalmazással rendelkezik. A társaság hosszú távú tervei között szerepel az európai piacok meghódítása, és beszámolójuk szerint több hasonló és rendszeres kibocsátásra készülnek.

A hardcore bitcoinisták számára bicskanyitogató lehet az e-pénz ötlete, mivel tudni való, hogy a jegybanki pénzek értékét egy felülről jövő verdikt adja szemben az alulról jött innovációval és 100% piaci kereslet-kínálatra alapuló értékkel.

Az IKEA mindenesetre bizakodó és további hasonló pilot akciókat tervez.

(Forrás: Business News Wire)