Az USA-ban a Bitcoin már a választási kampány része

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt a kriptovaluták támogatójaként jelentkezett a libertárius kongresszuson. Trump azt ígéri távol tartja a nem kívánatos politikusokat – Elizabeth Warrent – a Bitcointól.

Az elnökválasztási kampány része lett a Bitcoin az Egyesült Államokban

Ezen a hétvégén tartották a libertárius kongresszust az Egyesült Államokban, ahol megvitatták a következő amerikai elnökválasztás jelöltjeit. A jelöltek között szerepel Robert F. Kennedy Jr. független elnökjelölt, aki a blokkláncra helyezné át az amerikai közigazgatást az átláthatóság érdekében.

Nem jelöltként, de felszólalóként részt vett az eseményen Donald Trump, volt amerikai elnök is. Trump meghívása ellentmondásos véleményt váltott ki a párton belül is, de végül belegyeztek, hogy beszédet tartson. Beszéde során Trump megfogadta, hogy elnökké választása esetén egy libertáriust nevez majd ki a kabinetjébe.

Trump, aki mindig lendületben van, ha választási kampányról van szó, nem hagyta ki a lehetőséget, hogy a közönséget érintő témát is érintsen: a kriptovalutákat és a Bitcoint.

“Támogatni fogom az ország 50 millió kriptotulajdonosának öngondoskodási jogát” – mondta Trump, majd hozzátette:

“Azt mondom, hogy az Ön szavazatával távol fogom tartani Elizabeth Warrent és társait a Bitcointól. Én soha nem engedem meg egy központi banki digitális valuta [CBDC] létrehozását.”

Úgy tűnik, hogy egyelőre központi banki digitális valuták, a CBDC-k elméleti síkon maradhatnak az Egyesült Államokban, pár napja szavazta meg az amerikai kongresszus, hogy nem bocsáthat ki az USA CBDC-t a jövőben. És ez lehet így is van rendjén, hogy az állam nem szól bele egy piaci alapú megoldásba, ami az innováció révén széles körben elterjedt már a stabilcoinok révén.

Miért éppen Elizabeth Warren ellen emelt szót Trump?

Elizabeth Warren szenátor mindig is a kriptovaluták ellen tette le a voksát. Sőt. A bankellenes szenátor sokakat megzavart tavaly, amikor bejelentette, hogy kriptovaluta-ellenes hadsereget épít.

Warren szenátorasszony képes a falig elmenni, ha a kriptovaluták lekapcsolásáról van szó. Például a 2023 márciusi banki összeomlás kiváltásával őt vádolják. Néhány héttel a széleskörű bankpánik előtt Elizabeth Warren megkérdőjelezte a Silvergate, egy kripto fókuszú bank fizetőképességét. A Silvergate-nél ezután indult a klasszikus bankroham és ennek már nem csak egy kriptóra összpontosító bank, hanem a techszektor másik nagy finanszírozója, a Silicon Valley Bank lett az áldozata.

Sokan úgy gondolták, ezzel véget ért a kriptovaluták támadása. Azonban ezután érkezett Joe Biden elnök vétó fenyegetőzése néhány kriptobanki letétkezelési szabályt illetően. Miközben úgy tűnt ráadásul, hogy a SEC elnöke, Gary Gensler el akarta utasítani az Ethereum spot ETF-beadványokat.

Warren egészen idáig az élvonalban volt. Egyesek egészen odáig mentek, hogy azt sugallták, hogy ő az, aki az Egyesült Államok gazdaságáért felelős ebben a kormányban, nem is Biden. És, hogy történt valamilyen politikai megállapodás a háttérben, ami azt hozta, hogy ha valaki Bidenre szavaz, akkor valójában Elizabeth Warren elképzeléseit támogatja.

A Biden-adminisztrációnak azonban ez már sok volt, és az utóbbi időben félretolták Elizabeth Warrent. Most már egy kicsit bonyolultabb a kép, mivel a SEC jóváhagyta az Ethereum spot ETF-eket is. Biden bár eddig maga is csendes volt, de ezen a ponton már foglalkoznia kell ezzel az elmélettel, hogy valaki más mozgatja a szálakat az amerikai piacgazdaság felett.

Trump pro-kripto lett

Trump teljesen belemelegedett a libertárius eszmébe, és csak úgy ömlöttek belőle a pro-kripto megjegyzések.

“Ha rám szavazol, az első napon megváltoztatom Ross Ulbricht ítéletét” – mondta Trump,

Ross Ulbricht Silk Road feketepiac alapítója, amely elsőként működött kizárólag bitcoin fizetés segítségével. Pénzmosás vádja miatt ül börtönben évek óta. Trump azonban kiszabadítaná.

Ez azt jelzi, hogy mára már Trump elfogadja a kriptovalutákat. Márciusban már hangsúlyozta, hogy a kriptovaluták nagymértékben gazdagították őt magát személyesen is, és utalt arra, hogy támogatná az iparágat, ha novemberben újraválasztanák. Nem is csoda, hogy a kripto befektetők majdnem fele már Trumpra szavazna.

Pedig nem volt ez mindig így. 2021-ben még így nyilatkozott a Bitcoinról:

„[A kriptovaluták] lehet, hogy átverések. Ki tudja, hogy mik ezek? Az biztos, hogy olyan dolgok, amikről az emberek nem tudnak sokat” – zárta gondolatait Trump egy műsorban.

Megosztott a közvélemény a kriptovalutákkal kapcsolatban

Mivel az amerikai elnökség egy konszenzusként jön létre, a kriptovaluták támogatóinak leginkább véleményük lehet itt, mint döntéseik.

Sok kérdésben azonban nincs összhang, legyen szó a zöldenergia és a kriptovaluta bányászat kapcsolatáról, vagy az ukrán finanszírozás és a kriptovaluta tranzakciók közötti kapcsolatról. Eltérőek a vélemények az iparágon belül is bár sokan azt gondolják, hogy itt a legtöbben zöldpártiak, Ukrajna-pártiak és kriptopártiak.

Bidennek tehát most legalább egy teljesen semleges kriptovaluta szabályozás irányába kellene mozdulnia egy olyan politikai kudarc után, amely csodával határos módon Trumpot komoly jelöltté tette. Másfelől viszont Trumpnak más kérdésekben is jól kell teljesítenie, ha eljön a tényleges szavazás napja.