Puerto Rico a kriptók szigete? A cégek vígan élnek, a helyiek nyomorognak

Puerto Ricóba költözni sok kriptós álma. Az állammal való békés együttélés, egy emberbarát alternatív rendszer kiépítésének ötlete sok digitális pénz tulajdonost ösztökél arra, hogy a karibi szigetre települjön. 

Andrew Keys, az Ethereum társalapítója sem tudott ellenállni a helynek, és a zord, kipugógázos Manhattanből a paradicsomi Puerto Ricóba menekült. Keys 2018 januárjában, az előző kriptobikapiac csúcspontján költözött Puerto Ricóba. Ő is a korai kriptoelfogadók hullámának tagja volt, akik a sziget nagyvonalú adókedvezményeit akarták kihasználni.

Nem tagadás Puerto Rico egy adóparadicsom. A sziget adókkal kapcsolatos laza gondolkodásmódja mágnesként vonzza ide az államszkeptikusokat, a decentralizáció híveit és persze az adóelkerülőket.

“Puerto Rico fantasztikus” – nyilatkozta Keys. “Ez egy gyönyörű karibi sziget. Biztonságos. Az egyik legvállalkozóbb szellemű közösség, amely mindenféle vállalkozást épít”. 

Sok kriptovállalat is felfigyelt a helyre, így egymásnak adják a kilincset a kriptoökoszisztéma cégei. A Pantera, az egyik legismertebb kripto fedezeti alapkezelő San Juanba költözött. Akárcsak a CoinMint bitcoin bányászati vállalat, vagy a SuperRare NFT platform. A Coral DeFi, egy befektetési menedzsment platform és a BarnBridge decentralizált pénzügyi (DeFi) protokoll pedig egyenesen Puerto Ricóban született.

2012-ben Puerto Rico két törvényt fogadott el, amelyek értelmében 4%-os adót állapított meg azon vállalkozások számára, amelyek szolgáltatásokat – mondjuk blokklánc-tanácsadást – végeznek a szigeten. Bár hivatalosan Puerto Rico az Egyesült Államok része, a sziget elzárkózott az anyaország adótörvényétől, és mentesíti a lakosokat a tőkenyereség adója alól. Ezáltal ez az egyetlen olyan hely az Egyesült Államok területén, ahol a befektetésekből, kamatokból és osztalékokból származó jövedelem adómentes. Mindössze annyit kell tenni, hogy évente 183 napot eltöltesz a gyöngyházfehér strandon miközben rumot iszogatsz.

“Nem nevezném kiskapunak” – mondta Shehan Chandrasekera, CPA és a Column Tax társalapítója. “Nem hiszem, hogy ez egy rejtett dolog. Puerto Rico egy adóparadicsom, erről elég gyakran beszélnek a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek körében.”

Puerto Rico vagy Puertopia, a kriptók szigete

2017-ben az egykori gyereksztár és elnökjelölt Brock Pierce bemutatta a világnak az EOS okosszerződés platformot és a “Puertopia” nevű kriptotelepülés ötletét. Ez utóbbi tervek komoly médiafigyelmet keltettek, és nem véletlenül. Pierce és haverjai szállodákat, templomokat, sőt még egy megszűnt gyermekkórházat is megvásároltak, hogy kriptoközösségüknek otthont adjanak. Egy egész kriptováros létrehozását vizionálták.

Bár a gazdagok már régóta kihasználják Puerto Rico meglévő adóelkerülési lehetőségeit, Pierce volt az, aki igazán bevitte a kriptovalutát a koncepciójába. “Brock még mindig az első számú, már csak a hálózatában lévő emberek száma, az utazások mennyisége és a közösségben meglévő befolyása miatt is” – mondta Pedro Rivera, a San Juan-i Crypto Mondays alapítója.

Cserébe azért, hogy nagyon kevés adót fizetnek, a kriptogazdagok azt ígérték, hogy a szigetre újabbnál újabb beruházást visznek. Aztán a Maria hurrikán letarolt mindent, a paradicsomi hely törékeny gazdaságát és infrastruktúráját is. Pierce akkor megígérte, hogy több milliárd dolláros vagyonát részben választott hazája támogatására ajánlja fel, és komoly újjáépítési erőfeszítéseket is tett. Nehéz megítélni ennek a munkának a hatását. Valódi pénzt költöttek, de a Brock által hangoztatott csoda valahogy mégis elmaradt.

Természetesen a súlyos piaci visszaesés és később a világjárvány a legkomolyabb terveknek is enni adott.

Az embereknek nincs villanyuk, internetük… a tetők beáznak” – mondta Rivera, majd hozzátette: “nem érdekli őket a kriptó, tesó”.

Ha volt is bármilyen kézzelfogható hatása a kriptocégeknek a sziget helyreállítására, az valószínűleg egyéni szinten történt, vagy túl helyi volt ahhoz, hogy észrevegyék az emberek. Rivera elmondta, hogy ő személy szerint segített 27 000 dollárt összegyűjteni egy helyi nevezetességnek, ahol heti rendszerességgel kriptós találkozókat tartanak. Nemrégiben pedig 100 000 dollárt gyűjtöttek össze, amelyet a Crypto Monday’s közösség támogatott, hogy 10 dollárnyi kriptóval előre feltöltött tárcákat adományozzanak a Boys & Girls Clubs több ezer gyerekének.

Volt egy csomó Puerto Ricó-i, akik kriptóba fektetve elképesztő pénzt kerestek. De hogy a kriptovállalatok jól fizető munkahelyeket teremtenek-e a helyieknek? Arra még nem igazán volt példa.

Egyesek szerint a kriptocégek elhúzzák a jó öreg mézesmadzagot, de igazából csak kizsákmányolják a helyet.

Van, aki nem a pénzért költözött ide

Keiko Yoshino egyhetes karibi nyaralásának negyedik hetében rájött, hogy nem akar innen elmenni. Visszarepült Washingtonba, ahol a közszférában dolgozott, hogy összepakolja a holmiját és elvarrja a szálakat. Két bőrönddel és egy új címmel érkezett vissza San Juanba: a Puerto Ricó-i Blockchain Trade Association ügyvezető igazgatójaként.

“Ha decemberben megkérdeztek volna, azt mondtam volna, hogy “a bitcoin, az olyan, mint a képzeletbeli pénz, igaz?” – mondta. “De Puerto Ricóban bekattant valami.”

Beleszeretett a technológiába, a szigetbe és annak hangulatába. Ő nem azért jött ide, hogy játsza a gazdag kriptotulajdonost, felelőtlen ígéreteket tegyen a helyieknek, hanem, hogy segítse a kriptoközösséget. Részt vett a helyi blokklánc-szövetség megalapításában is.

Többen úgy vélik, hogy már-már beteges az, ahogy a vállalatok azért jönnek ide, hogy kihasználják a 4%-os adó nyújtotta előnyöket, miközben semmit nem tesznek a helyi gazdaság javításáért. A mélyszegénység látható mindenhol. Omladozó infrastruktúra, beázott épületek, akadozó áram-és internetszolgáltatás, az alapvető közművek hiánya.

JSON, egy Twitter felhasználó szintén Puerto Ricóba akart költözni a kedvező adózás miatt, de a lelkiismerete megszólt: “Gazdag emberek költöznek oda, de keveset tesznek azért, hogy hozzájáruljanak a helyi gazdasághoz. Az ottani emberek nagyon kedvesek, de néhányan úgy érzik, hogy kihasználják őket.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.