Putyin: még korai a bitcoinról beszélni, de megvan a létjogosultsága

A 69 éves orosz elnök, Vlagyimir Putyin szerint még túl korai lenne a bitcoin vagy a kriptopénzek használatáról beszélni, de mindennek megvan a létjogosultsága.

Hadley Gamble, a CNBC vezető riportere Vlagyimir Putyinnal készített interjút. A beszélgetés során szóba került a bitcoin is, az olajellátási szerződésekkel kapcsolatosan, miszerint a dollártól el lehetne-e mozdulni a kriptó felé, “Ön szerint ez mikor történhet meg?” tette fel a kérdést Gamble. Putyin azt mondta:

“Kriptovaluta szerződések? Erről még túl korai beszélni, mert a kriptopénz természetesen lehet elszámolási egység, de nagyon instabil. Annak érdekében, hogy pénzeszközöket utaljunk egyik helyről a másikra átutalni – igen, de kereskedni, nem is beszélve az energiaforrásokkal való kereskedelemről, véleményem szerint még korai. A kriptopénzt még nem fedezi semmi. Létezik és számítási eszközként használható, persze, igen, de az olajjal, mondjuk, vagy más nyersanyagokkal és energiaforrásokkal való kereskedés – még mindig, úgy tűnik nekem, túl korai erről beszélni.”

Majd hozzátette:

“De minden fejlődik, mindennek megvan a létjogosultsága. Majd meglátjuk, hogyan fog ez tovább menni, talán egyszer a felhalmozás eszköze is lesz. Látjuk, hogy ez a piac ingadozik. Ma még egy kicsit korán van.”

Putyin szavai némiképp meglepőek, hiszen az államok fejei nem igazán szívlelik a kriptovalutákat. Bár aki követi a kriptovalutákkal kapcsolatos híreket, az lehet hallotta már, hogy nemrég Oroszország kijelentette, hogy nem fognak kínai stílusú banki blokádot bevezetni a kriptovalutákra.

Mondhatnák azt, hogy Putyin némiképp szkeptikus a digitális pénzzel kapcsolatban, de azért valljuk be a “pénzeszközök egyik helyről a másikra történő átutalása” vagy a “talán egy nap a felhalmozás eszköze lehet” kifejezések kifejezetten pozitívan csengenek.

Azt a felvetést azonban elutasítja, hogy a dollártól való eltávolodást részesítené előnyben, kijelentve, hogy “nem vagyunk érdekeltek abban, hogy teljesen elkerüljük a dollárban történő fizetéseket, és egyelőre elégedettek vagyunk, mondjuk, az energiaforrásokért, elsősorban az olajért történő dollárban történő fizetésekkel”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük