Bitcoin bányászatba kezdenek a nagy olajvállalatok

Az olajipar egyik legpazarlóbb és legszennyezőbb tevékenysége az úgynevezett fáklyázás. Fáklyázásnak nevezik az olaj- és gáziparban azt a beavatkozást, mikor termelés során vagy vészhelyzet esetén a szénhidrogének irányítottan kerülnek elégetésre gőz segítségével. A levegő és a gőz hozzáadásával lehet biztosítani a korommentes égést. Tehát alapvetően ez a biztonsági intézkedés mégis egy nagyon hatékonytalan és sok széndioxid kibocsátással járó művelet. A Bitcoin adatközpontok azonban most egy olyan módszert kínálnak, amely során ahelyett, hogy elégetnék a felesleges gázokat, visszaforgathatják azt digitális valutába.

A becslések alapján globális szinten ez a fáklyázás adja a teljes széndioxid kibocsátás 1%-át. A olajipari és egyéb nehézipari vállalatok eddig még nem találtak olyan alternatív opciót, ami kiválthatta volna ezt a káros és költséges tevékenységet. A most meghirdetett új, nettózéró széndioxid kibocsátásra épülő hosszabb távú vállalati stratégiák azonban meg akarják szüntetni ezt a pazarló tevékenységet a következő évtizedekben, és keresik a módját, mire lehetne ezt hasznosítani.

A Bitcoin bányászok azonban rájöttek, hogy ez az elégetendő gáz jó energiaforrása lehetne a kisebb méretű, hordozható kriptovaluta adatközpontoknak. Ugyanis a bányászati szektor egyik legnagyobb gondja ma a magas elektromos árak a bányászgépek működtetése során. De ha találnának egy olyan olcsó energiaforrást, amit máskülönben nem lehetne felhasználni, akkor ez potenciálisan mind a két szektor problémáját megoldaná.

Bányászat

2019-ben a Bitcoin bányászathoz globális viszonylatban annyi energiát használtak fel, amennyi Svájc egy évnyi energiaigénye. Tavaly ez a szám még tovább növekedett, és most a Bitcoin hálózat éves energiafelhasználása körülbelül 80 terawattórára tehető.

Bányásszunk gáz mellett Bitcoint is

A Bitcoin erősen ingadozó árfolyama és a Covid-19 pandémia azonban eddig gátolta az olajvállalatokat abban, hogy valóban éljenek ezzel a lehetőséggel. Habár néhány vállalat beleugrott és kipróbálta ezt az Bitcoint gázért programot 2019 elején, a széleskörű elterjedés nem igazán indult meg.

Sergii Gerasymovych, az EZ Blockchain Bitcoin bányászcég tulajdonosa már pár évvel korábban megkereste az olaj- és gázipari cégeket. “Azonban a piaci környezet hirtelen megváltozott,” magyarázta. “Most a 2018-ban megkeresett olajipari cégek sorra hívnak vissza, ugyanis látják, hogy a Bitcoinnal mennyi pénzt lehet keresni.”

Az EZ Blockchain az elmúlt időszakban öt bányászfarmot is felépített ilyen gáztelepeken. Az utolsó telepítés Utah államban volt a Wesco Operating Inc. gázipari vállalatnál. Más nagyvállalatok is keresik ezt az opciót, például a Crusoe Energy Systems egy Digital Flare Mitigation – Digitális fáklyázás csökkentés program indítását tervezi 20 ilyen adatközponttal.

De nemcsak az amerikai cégek fedezték fel ezt a lehetőséget. Az orosz vállalatok is hasonló projekteket indítottak. Januárban az orosz állami gázóriás a Gazprom Neft bejelentett egy sikeres projektet, amely során azt a gázt, amelyet csak pazarló módon elégettek volna, Bitcoin bányászathoz szükséges villamos áram generálására használták fel egy szibériai fúrási telephelyen.

A Vekus volt az első orosz kriptovaluta vállalat, amely kifejlesztette ezt a technológiát. A Vekus egy szállítókonténerbe rendezte be a lokális bányász telephelyet. Ezzel lehetővé tette, hogy ott helyben bányásszák a földgáz mellett a Bitcoint is.

Tehát a Bitcoinnak és a többi kriptovalutának megvan minden lehetősége, hogy hasonló partnerségre lépjenek az olaj- és gázipari vállalatokkal, amennyiben a proof of work bányászati eljárást használják. Ezzel a digitális valuták sokkal fenntarthatóbb módon bányászhatók, és az elektromos áramdíjakat nagyon le lehet faragni. Az olajvállalatok pedig ezzel az új lehetőséggel csökkenteni tudják a szabályozóktól és kormányok részéről rájuk nehezedő nyomást. Teszik ezt annak érdekében, hogy csökkentsék károsanyag kibocsátásukat a következő évtizedekben. A gázért Bitcoint pedig egyúttal véget vethet a felesleges fáklyázási tevékenységnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük