PwC: 10 év múlva a globális GDP 1,4%-át teszi majd ki a blokklánc

A négy nagy könyvvizsgáló cég egyike ismét a blokklánc-technológiát helyezte legújabb felmérése középpontjába. A PwC elemzői szerint 2030-ra nagyobb jelentősége lesz a blokkláncnak, mint gondolnánk.

Ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy a terület egy 1,76 billió dolláros ágazattá nőné ki magát. A PwC szakértői öt fő alkalmazási területet azonosítottak aszerint, hogy melyek lesznek a blokkláncpiac meghatározó aspektusai a következő évtizedben. Megállapításaikat a PwC Time For Trust című tanulmányukban összegezték.

Öt szempont

A teljes iparág több mint feléért az előrejelzések szerint a különféle nyomonkövetési és eredetmeghatározási felhasználások felelnek majd.

Mint mondják, a technológiának köszönhetően az ellátási láncok jóval áttekinthetőbbé válnak, a hamisított termékek meghatározása pedig QR-kódok segítségével pillanatok alatt megvalósítható lesz. Mindez fogyasztói szempontból is megnövekedett biztonságot fog jelenteni.

Az ágazat értékének nagyjából negyedét a digitális fizetési megoldások fogják adni. Nem meglepő: a bitcoin már 2008-ban, korát meghaladva képes volt bebizonyítani, hogy a blokklánc-technológia mekkora előnyöket jelent a már meglévő pénzügyi rendszerekkel szemben.

A szakértők többek között megemlítik a költséghatékonyságot, a gyorsaságot, a határokon átívelő fizetéseket, valamint a csalások és a pénzmosás kockázatainak csökkentését.

Mintegy 224 milliárd dollárnyi területet jelenthet majd az ágazaton belül a személyes adatok átláthatóbb kezelését és megosztását lehetővé tévő megoldások.

Mint mondják, ennek szerepe különösen a pandémiás helyzet fényében értékelődött fel. Példaként említik a képesítést igazoló dokumentumokat, pl. diplomákat, amelyeket így elektronikus formában jóval egyszerűbben oszthatunk majd meg azokkal a munkahellyel, ahová beadtuk a jelentkezésünket.

Értékük szerint negyedik helyet foglalják majd el az okosszerződések és vitarendezési megoldások. Ezek legfőbb előnye, hogy az aláíró feleknek nem szükséges személyesen is jelen lenniük szerződéskötéskor. Mégsem kell attól tartaniuk, hogy valamelyikük nem tartja be az abban foglaltakat.

Az öt szempont közül a legalacsonyabb értéket a hűségprogramok, vagyis az ügyfél-elköteleződés terén való felhasználás nyújtja majd. Ez a terület mintegy 54 milliárd dollárt fog érni a szakértők szerint.

Ezen alkalmazási területeknek köszönhetően a PwC úgy számol, 2030-ig 40 millió új munkahely jön létre. Ezeknek több mint negyede, nagyjából 11,4 millió Kínában várható.

Az elemzők szerint a blokklánc a közigazgatásra, az oktatásra és az egészségügyre fogja a legnagyobb hatást gyakorolni.

Fontos, hogy a vállalatvezetők tudatosítsák magukban: a blockchain több, mint pusztán a Bitcoin mögött álló háttértechnológia, illetve érdemes időt és energiát fektetni a benne rejlő lehetőségek feltérképezésébe. Bár a Bitcoin-bányászat esetében valóban igaz, hogy jelentős energiafelhasználással jár, a blockchain egyéb alkalmazási területei ezzel ellentétben akár tehermentesíteni is képesek a meglévő adatközpontok energiafelhasználását azáltal, hogy akár több üzleti funkciót egy közös platformon szolgálnak ki.

– mondta Matolcsy András, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási csoportjának menedzsere.

Kína az élen – ismét

A kutatásban rámutatnak arra is, hogy a két legnagyobb potenciállal rendelkező országnak Kína és az Egyesült Államok számít.

Forrás: PwC Time for Trust tanulmány (2020).

Az ázsiai országban ez főleg az innovációt tartalmazó kormányzati döntéseknek, valamint a Kínai Jegybank által hamarosan kibocsátandó digitális valutának köszönhető.

Az Egyesült Államok számára leginkább a hatalmas ellátási láncokban jelenthet lépéselőnyt a blokklánc, főleg annak fényében, hogy a fogyasztók társadalmi és etikai igényei is egyre növekednek.

Európát tekintve az északi és nyugati országokban várható a technológia GDP-hez való legnagyobb arányú hozzájárulása. Példaként említik Svédországot, ahol ez a ráta 3%-ot, valamint Németországot, ahol 2,4%-ot érhet el 2030-ra.

Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási területért felelős cégtársa elmondta:

Napjaink piaci környezetében rendkívül nagy bizonytalansággal kell szembenéznünk – ahhoz, hogy így is biztosítani lehessen a folyamatos fejlődést, bizalommal kell fordulnunk az új technológiai megoldások, így a blockchain alkalmazása felé is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük