Elindult a Circles alkalmazás, amely univerzális alapjövedelmet kínál

Tegnap elindult a Circles, egy új ambiciózus kriptoprojekt, amely alapjövedelmet ígér mindenkinek a blokkláncon.

A Circles projekt az Ethereum mellékláncán, az xDai-n indult el. A mechanizmusa arra épül, hogy minden egyes felhasználójának alapjövedelmet kínál saját kriptovalutája, a ‘Circles’ formájában. Teoretikusan a Circle kriptó értéke – aminek most még teljesen bizonytalan a valós értéke – annál jobban növekszik, minél több ember használja majd a hálózatot.

A protokoll minden héten új Circles kriptókat ad ki a felhasználóknak. Feliratkozás után 100 Circles-t kapsz, majd hetente 14-14 darab Circles-szel növekszik a tulajdonod. A terv szerint a kriptovaluta értéke minden évben 7%-kal inflálódik majd.

Bárki létrehozhatja a saját felhasználóját a hálózaton, annyi a feltétel, hogy validálni kell magadat “3 bejövő bizalmi kapcsolattal” a projekt gyakori kérdésekben szereplő leírása alapján. Ez azt jelenti, hogy 3 személynek kell téged meghívni a platformra.
A berlini székhelyű startup azonban felhívja rá a figyelmet, hogy valójában csak akkor szabad meghívni valakit a platformra, ha tényleg személyesen ismerjük az illetőt. Azonban sok felhasználó már most posztolgatja a Twitteren a meghívó kódokat, így kérdéses, hogy mennyire tartható be ez a szabály.

CIrcles

Alapjövedelem a koronavírus alatt

Érdekes tény még, hogy a Circles csapata pont most a koronavírus második hullámának kellős közepén indította el a projektet. Nagyon felkapott téma lett az elmúlt egy évben az univerzális alapjövedelem biztosítása a világ több országában, így marketing szempontjából jónak tűnik az időzítés, és meg lehet lovagolni a téma aktualitását.

A tokeneket is a szabálynak megfelelően csak olyan felhasználónak lehet küldeni, akiben ‘megbízol’. Ez a bizalom technikai szempontjából azt jelenti, hogy direkt kapcsolat van közted és a személy között, akinek küldeni szeretnéd. Egy másik lehetőség, hogy Circles tokeneket tudsz küldeni még a ‘bizalmi barátod’ bizalmi körének is.

Most azt gondoljuk, hogy a projektnek még időre van szüksége, hogy valóban felfusson, és felkapaszkodjon a népszerű és kedvelt kriptós projektek sorába. Habár a projekt csak most indult el, Martin Köppelmann, alapító szerint a projekt alapötlete már 7 évvel ezelőtt megvolt. Sok munkát tettek bele a fejlesztők az implementálásba, de azért van még hol erősíteni a bástyákat. A kriptó weboldala az indulás után ugyanis elég gyorsan összeomlott, nem tudták kezelni a szerverek a hirtelen megnövekedett aktivitást.