PwC Magyarország: a koronavírus hatására megugrott a kriptovaluták iránti kereslet

A korszerű pénzügyi szolgáltatásoknak, a kikapcsolódás új formáinak és a gyorsan alkalmazkodni képes vállalatoknak kedvezett leginkább a koronavírus – derült ki a PricewaterhouseCoopers magyarországi részlegének MTI-hez szerdán eljuttatott jelentéséből.

A négy nagy könyvvizsgáló cég egyike egy új társadalmi rend kialakulásáról ír. Mint mondják, a távolságtartás kényszere a különféle digitális támogató folyamatok kiépítését segítették elő. Hozzátették, miszerint az egymásra utaltság miatt a hálózati biztonság megteremtésének kérdése is egyre égetőbbé vált.

Sokat fejlődött az online életünk

A piacon megfigyelhető átalakulások közül kiemelték a kiberbiztonsági szolgáltatók és a digitális pénzügyi szolgáltatások (fintech) felértékelődését.

A jelentésben a pénzügyi tanácsadó cég szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a befektetők egyre inkább az új típusú termékeket keresik. Ennél a pontnál külön kiemelik a kriptovalutákat.

A PwC által készített tanulmányban így fogalmaznak:

Egyes országokban – elsősorban az instabil és kihívásokkal teli gazdaságokban – a kriptovaluták iránti kereslet a COVID-19 járványhelyzet közepette szignifikánsan megnövekedett. A Bitcoin peer-to-peer kereskedési volumene Latin-Amerika több országában az elmúlt hetekben tetőzött, és minden idők új csúcsát érte el.

Ezenfelül egyre népszerűbbek lettek az online hitelkérelmek és számlanyitások. A tőzsdei applikációk felhasználóbázisa is jelentősen gyarapodott.

A sportolási és utazási lehetőségek beszűkülése a videojátékok, online szerencsejátékok és oktatási alkalmazások piacának kedvezett a leginkább.

Mindez odáig vezetett, hogy a Microsoft Teams felhasználóinak a száma márciusban 32 millióval emelkedett, a Zoom-részvények árfolyama pedig 108 dollárról 250 dollárra nőtt március és június között. Szintén ennek tudják be az olyan új szereplők fókuszba kerülését is, mint a kínai TikTok.

Kiemelték a rugalmas beszállítói kapcsolatok, és az egyszerű, helyi ellátási láncok jelentőségét. A közlemény szerint, akik ezek birtokában gyorsan alkalmazkodnak, jobban elérve ezáltal fogyasztóikat a kialakult helyzetben, azok nagyobb eséllyel élik túl a változásokat.

„A vírus az ellátási láncokat is érzékenyen érintette, a lezáruló határok és a szigorúbbá váló biztonsági előírások megnehezítették a pontos árumozgásokat és többletköltségekhez – vagy soha meg nem érkező szállítmányokhoz – vezettek.”

– mondja Osztovits Ádám, a PwC közép- és kelet-európai régiójának stratégiai igazgatója.

Vizsgáljuk bár a történéseket pénzügyi, kiberbiztonsági avagy logisztikai szempontból – az a helyzet, hogy a blokklánc mind a három aspektusból megoldást képes nyújtani. Ezt a tényt remélhetőleg a világ országainak és a különféle vállalkozások vezetői is hamarosan felismerik.

Kiemelt kép: Facebook.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük