Kincs, ami nincs: egy Qiwi alkalmazott 500 000 bitcoint bányászott a cég számítógépén

  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Qiwi, az orosz PayPal, mindmáig vezető szerepet játszik az orosz blokklánc technológia fejlődésében, ami elsősorban a vezérigazgató, Sergey Solonin érdeme. Solonin érdeklődése a kriptopénzek iránt nem sokkal korábban derült ki, mikor előadást tartott egy moszkvai középiskolában, adta hírül a Rubase helyi híroldal.

2011-ben Solonin rájött, hogy a vállalata számítógépei 500 000 bitcoint bányásztak, anélkül hogy neki tudomása lett volna róla, de akkoriban még nem volt tisztában a bitcoin és a bitcoin bányászat fogalmával.

Céges hardver saját célra

Solonin biztonsági főnöke jött rá és informálta arról, hogy valaki(k) éjjel is használják a cég számítógépeit.

3 hónapos nyomozás után kiderült, hogy a technikai vezető 500 000 bitcoint bányászott, aminek az akkori értéke 5 millió amerikai dollár, jelenleg az összeg 4 milliárd dollárt érne.

Amikor Solonin kérdőre vonta az alkalmazottját, a férfi indoklás nélkül felmondott.

Solonin ezek után összeállított egy csapatot és felkérte őket, hogy a céges számítógépeket használva kezdjenek el újra bitcoint bányászni és ha lehet szerezzék vissza az illetéktelenül bányászott coinokat. Ugyan a csapat sikeresen visszaállított egyes adatokat a bányász műveletekről, de a bitcoinokat nem tudták kinyerni.

Pálfordulás

Solonin ezek után fordult intenzíven a kriptopénzek felé. Chipgyártó szakembereket fogadott fel, hogy a kriptopénz bányászat terén fejlesztéseket eszközöljenek és azt a saját és az ökoszisztéma javítására kamatoztassák. Ma a cég már különböző bányász hardvereket és kiegészítőket is árul.

Solonin a 90-es években kezdett el információtechnológiával foglalkozni, korábban pedig csődbe ment vállalatoktól vásárolt ingatlanokat, ami a 90-es években, az oroszországi vadkapitalizmusban nem volt egy életbiztosítás. Rájött, hogy nem kell ilyen veszélyes környezetben üzleti tevékenységet folytatni és azóta kizárólag IT cégeket fejleszt.

Az IT szektorral a jövőbe pillantunk be, nyilatkozta az orosz hírforrásnak.

Qiwi: Fókusz az AI-ra és a blokklánc technológiára

Qiwi jelenleg a mesterséges intelligenciára és a blokkláncra fókuszál, amik, Solonin szerint, integrálni fogják a számítógépes rendszereket.

Víziója, hogy a nagyméretű adathalmaz a blokkláncok részévé válik, beleértve az orvosi adatokat, ami így lényeges ki fogja tolni az emberiség várható élettartamát. Az AI feladata pedig kapcsolatot találni az emberi étkezés és betegségek között, hogy pontosabb diagnózist nyújtson a doktoroknak.

Egy hallgató hat hónapos AI oktatással a háta mögött többet tud az eszközökről, mint az aki teljes életén át gyógyít, mondja Solonin.

A kriptopénzek 100%-ban hatékonyak és ez így is fog maradni, de mint megtakarítási forma vagy fizetőeszköz, az emberek többségének nem lesz rá szüksége, magyarázza Solonin. Amire szükség van, az egy gyors és kényelmes kriptopénz.

A vállalat nem sokkal korábban megalapította az első kripto befektetési bankot Oroszországban.

A Qiwi szintén az első orosz vállalat, ami csatlakozott az R3 blokklánc konzorciumhoz, ami több mint 60 bank és pénzügyi intézetet tömörít magába.

Borítókép: Clément Feuillet

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.