Luxusélete finanszírozására költötte az ügyfelek pénzét a befuccsolt Quadriga vezető

Gerard Cotten, a kanadai Quadriga kriptotőzsde ügyvezető igazgatója a felhasználók befizetéseit a saját számláira utalta, és az volt a fedezete a saját kereskedéseire, jelent meg nemrégiben egy EY által közzétett riportban.

Cotten tavaly decemberben bekövetkezett hirtelen halála miatt, több mint 190 millió dollár ragadt benn az ügyfelek befizetéseiből a tőzsde kriptotárcáiban, mert magával vitte a sírba a jelszavakat is a tárcák eléréséhez, ami utólag a kriptotőzsde bedőléséhez is vezetett. A cég áprilisban csődeljárást kért maga ellen.

A kanadai új-skóciai legfelsőbb bíróság a csődeljárás keretében védelmet nyújtott a Quadrigának a hitelezőivel szemben, és az Ernst & Young-ot nevezte ki a cég élére a csődeljárás lefolytatására.

A Quadriga vezetőjének hűtlen kezelési ügyei

Négy hónapnyi intenzív vizsgálat után az EY az ötödik jelentését tette publikussá nemrégiben, amelyben Cotten esetében több hűtlen kezelési ügyet is feltártak.

Ahelyett, hogy az ügyfelek által befizetett alapokat kizárólag a Quadriga tárcáiban tartotta volna, sok esetben nagy mennyiségben utalt át más versenytárs kriptotőzsdéken saját neve alatt nyitott fiókokba. Ilyenkor Cotten kereskedett is az ügyfelei tőkéjével, vagy fedezetként használta fel a margin kereskedési ügyletekben.

A hűtlen kezelés tárgykörébe eső ügyletek negatívan érintették a Quadriga saját tőkéjét a margin kereskedés során elszenvedett veszteségek és a versenytárs tőzsdék által kiszabott díjak miatt.

Az ügyfelek tudtukon kívül hozzájárultak a luxus életmódhoz is

Az EY vizsgálata azt is felderítette, hogy Cotten és felesége fiat pénzeket is átutalt a cég számláiról, és több nagy értékű ingatlant és ingóságot vásároltak maguknak. Mindezek mellett több esetben privát luxusrepülővel utaztak különböző helyekre.

Mivel Cottennek és feleségének más bevétele nem volt a Quadrigából kiszivattyúzott pénzeken kívül, így a tőzsde ügyfelei tudtukon kívül finanszírozták a pár luxuséletmódját.

Cotten álnevek alatt hamis tranzakciókat is végrehajtott

Cotten álnéven több számlát is nyitott a Quadriga-án, ahol hamis befizetéseket hajtott végre, és színlelt kereskedést folytatott, amivel mesterségesen növelte a tőzsde árbevételét és a kereskedés volumenét. Az ügyfelek így valós alapokból kereskedtek hamis befizetésekkel szemben, Cotten pedig a valós kriptopénzek értékét kiszedte a tőzsdéből.

31.5 millió dollárt tudtak visszaszerezni

Úgy tűnik, hogy az EY elég sikeres az eltüntetett tőke visszaszerzésében. Eddig több mint 31.5 millió dollár értékben tudtak különböző forrásokból pénzt előteremteni. A vizsgálat mellett az FBI is elindította a saját nyomozását a Quadriga ügyében, és egy májusi Twitter üzenetükben felhívást kezdeményezett, hogy a pénzügyi visszaélés károsultjai jelentkezzenek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.