R.I.P. FLASH

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

15 év után végső nyughelyére kerül az Adobe Flash Player, a plugin, ami színessé tette a webet.

Az 1996-ban kiadott Flash egykor a legnépszerűbb eszköz volt az online videók és játékok lejátszására. Azonban folyton körbe lengte egy sor biztonsági probléma és nem tudta tartani az iramot az okostelefonok világával. Az Adobe végül úgy döntött, hogy 2021 január 1-étől, azaz a mai naptól fogva nem nyújt frissítést a Flash-hez és mindenkinek azt javasolja, töröljék is azt a böngészőből.

A BBC bemutatta a Flash tündöklését és bukását.

Miért is volt olyan népszerű a Flash?

Amikor először kiadta az Adoba a Flash-t, akkor még a felhasználók nagy része betárcsázós internetről kapcsolódott a hálózathoz. A lassú kapcsolathoz ideális megoldást kínált a Flash rendszere, ami izgalmas tartalmat tudott letölteni pillanatok alatt még szélessáv nélkül is. Akár 2MB-ban is elfért egy 3 perces animációs film karakterekkel, hátterekkel és még zenével együtt is.

Mi történt a Flash-el?

Sokkal több volt a Flash, mint pár fancy animáció. A Flash tette például lehetővé azt is, hogy a Youtube-on keresztül nagy felbontású videót lehessen streamelni.

2009-re már az internethez kapcsolódó számítógépek 99%-án volt Adobe Flash. Azonban a világ fejlődött tovább és az Adobe nem tudott vele lépést tartani. Először az alsóbb kategóriás telefonokra próbálták optimalizálni a plugint a Flash Lite segítségével. Bár például Japánban pillanatok alatt nagy népszerűségnek örvendett a mobilos fejlesztés, mégsem nyújtotta azt az élményt, mint az asztali gépek esetében a Flash.

2010-ben Steve Jobs egy lesújtó nyílt levélben számolt be róla, miért nem használja majd az Apple a Flasht az iPhone és iPad fejlesztésekben: nem lehet rendesen érintőképernyőn használni, megbízhatatlan volt, túl sok biztonsági kockázatot rejt, ráadásul még az akkumulátort is lemerítette. Inkább használták a HTML5 és egyéb nyílt forrás kódú technológiákat a továbbiakban.

Az idő pedig elhaladt felettük. 2011 végére már az összes nagy online szolgáltató, a Facebook, a Netflix és a Youtube is a Flash nélkül osztotta meg a videókat, ezért a Flash le is állt a mobil eszközökre optimalizált fejlesztéssel. Egy darabig még fejlesztették a Flasht számítógépre, azonban 2017 júliusában bejelentette az Adobe, hogy 2020 végén végleg nyugdíjjazza a plugint.

Többek közt a FarmVille is Flash alapon működött, amit fénykorában több millió felhasználó használt. A Zynga a FarmVille tulajdonosa most 11 év után lezárta a játék eredeti formáját is újévkor. Az igazán elszántak megpróbálhatják a Ruffle cég nyílt forráskodú Flash alternatíváját használni, ami böngésző plugin nélkül is működik. De persze régóta lehet már új formátumú FarmVillel is játszani, ami már nem használja a Flasht.

Ha törölni szeretnéd a Flasht a böngészőből, itt találsz leírást róla, hogyan tudod megtenni Windows és Mac gépekre.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.