Ráhúzta a vizes lepedőt a Karatbars piramisgyanús kriptopénzre a német szabályozó

A német Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (BaFin) hétfőn közölte, hogy a Karatbit Alapítvány ellen felszámolási utasítást adott ki a KaratGold kriptovaluta kibocsátása miatt, ami nem rendelkezik az országban szükséges engedélyekkel.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Szintén hétfőn a dél-afrikai pénzügyi szabályozó (FSCA) figyelmeztette a fogyasztókat, hogy kerüljék el a Karatbars International GmbH nevű német cég befektetéseit, amelynek fő terméke egy állítólagosan aranyfedezetű kriptovaluta, a KaratGold.

A BaFin-rendelet értelmében az alapítványnak “fel kell számolnia az elektronikus pénzszolgáltatásait”.

Az Ethereum blokkláncán futó KaratGold érme (KBC) másodlagos tokenjét, a KaratBank Coint (KCB) 30 tőzsdén jegyzik, közülük a legismertebb az orosz gyökerű Yobit.

A KaratBank Coin fehér könyve szerint a KaratBank érme kibocsátója és a Karatbank ökoszisztéma menedzsere a Belize-alapítású Karatbit Alapítvány, ami önmagát szabályozatlanként jellemzi.

Karatbars nem ért egyet a döntéssel

A Handlesblatt hétfőn számolt be arról, hogy a Karatbit Alapítvány 100 millió dolláros befektetői pénzeszközök visszatérítésére kényszerül, ami megegyezik a 2018. évi tokenkibocsátás (ICO) összegével.

Harald Seiz (képen), a Karatbars vezérigazgatója egy Facebook-üzenetben kifejtette, hogy a német pénzügyi szabályozó téved a vállalkozással szembeni végzésében és tetteit egy olyan csaló webhelyre alapozza, amely nem kapcsolódik a cégéhez. Azt állítja továbbá, hogy a Karatbit Alapítvány a szabályozó hatáskörén kívül esik, mivel német befektetők nem fektethettek be az ICO-ba.

“Teljesen átláthatóak vagyunk, semmit sem rejtünk el, ha megválaszolatlan kérdések vannak, tisztázzuk azokat, természetesen, teljes mértékben együttműködünk az illetékes hatóságokkal, és nagyon vágyunk arra, hogy a félreértéseket a lehető leggyorsabban tisztázzuk” – mondta az üzenetben.

Seiz azt is mondta, hogy a KaratGold Coin (KBC) egy hasznossági token, ezért a BaFin rendeletei és az Európai Bankfelügyeleti Hatóság útmutatójának bizonyos értelmezései alapján nem vonatkoznak rá.

A Karatbars és annak termékei soha nem sértették meg az ügyfelek vagy a partnerek jogait” – mondta.

Bűzlik a szabályozóknak a Karatbars

Az FSCA szerint a Karatbar International felszólította a dél-afrikai befektetőit a WhatsAppon keresztül, hogy vásároljanak a tokenjeikből. Mindezt anélkül tette, hogy rendelkeznének az országban működéshez szükséges engedéllyel.

A dél-afrikai és német figyelmeztetések egy hónappal azután érkeztek, hogy kiderült, a floridai pénzügyi szabályozó is vizsgálatot kezdeményezett a Karatbars International ellen.

Akkor azért került a szabályozók kereszttüzébe, mert kriptovaluta banki szolgáltatás indítását kezdte Miamiban amire nem rendelkezett szabályozói engedéllyel.

Nem csak a szabályozóknak bűzlik a Karatbars tevékenysége, de itt a BitcoinBázis berkein belül is feltűnt a “gyors meggazdagodás reményével” erőteljesen kommunikáló projekt. A Karatbars esetében ugyanis a befektetők felé való kommunikációban túlsúlyban van a technológiai innováció (mint például az Ethereum vagy a Bitcoin esetében) kihangsúlyozása helyett a ‘buzz’ teremtés, a személyes siker- és gazdagságkultusz (Harald Seiz) kihangsúlyozása és más, a piramis- és MLM-rendszerekre emlékeztető kommunikációs és beszervezési karakterisztika.

Korábbi, meglehetősen elfogult, cikkünket a Karatbarsról itt olvashatjátok.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.