Rangos nemzetközi díjat kapott Salvador leendő Bitcoin városa

Közel két és fél évvel azután, hogy Salvador elsőként fogadta el a bitcoin (BTC) törvényes fizetőeszközként való használatát, nemzetközi díjat nyert a vulkán tövében épülő, ambiciózus és környezetbarát Bitcoin City elnevezésű projektjéért.

Salvador kormányának Bitcoin City projektje a LOOP globális designplatform zsűrijének elismerését kapta az 56 országból benyújtott 705 pályázat közül – jelentette január 25-én a Noticias de Bariloche (NDB) argentin médiaorgánum.

A beszámoló szerint a több mint 25 szakértőből álló zsűri szemszögéből a legkiemelkedőbb építészeti és belsőépítészeti projekteket díjazza, ami egyedülálló lehetőséget jelent a nyilvános elismerésre.

A Salvador délkeleti részén épülő városi projektet Fernando Romero mexikói építész és vállalkozása, az Enterprise Free tervezte, aki a projektet “hatékony és fenntartható városként jellemezte, amely az intelligens metropolisz innovatív modelljén alapul”.

Ha megépül, a Bitcoin City a két közeli vulkánból, a Tecapa és a Conchagua vulkánokból termeli majd a saját tiszta energiáját. Konkrétan a Tecapa vulkán geotermikus energiáját fogja kapni, később pedig teljesen a közelebbi Conchagua vulkántól fog a város működése függeni.

Romero, aki a 2021-es új mexikóvárosi nemzetközi repülőtér projektjéért a Global Architecture & Design Awardot is elnyerte, hozzátette:

“Az új köztér az évtizedes kutatás csúcspontja lesz, amely arra irányult, hogy mire van szüksége az embereknek ahhoz, hogy jól éljenek egy inflációmentes gazdaságban”.

A bitcoinra emlékeztető, kör alakú város terveit először 2022 májusában mutatta be nyilvánosan Nayib Bukele, Salvador elnöke, aki akkor azt mondta, hogy “Bitcoin City szépen halad”, és több, a tereken felépítendő, mérföldkőnek számító épület képét is felfedte.

A tervek között szerepel többek között egy központi tér egy múzeummal, amely “a világ figyelmét a bitcoin a pénz történetében való beillesztésével kívánja megragadni”, valamint egy nagy szórakoztató központ is. Bár azt még nem tudni, mikor kezdődik meg az építkezés, a formabontó és egyedi ötleteken alapuló város biztosan mágnesként fogja Salvadorba vonzani a kriptorajongókat.