Reagan elnök vezető közgazdásza nekiment a bitcoinnak

A Johns Hopkins egyetem alkalmazott közgazdaságtan professzora, Steve Hanke, nemrégiben Salvadort kritizálta a bitcoin elfogadása miatt. Szerinte a  latin-amerikai ország új, törvényes fizetőeszközének használata a gazdaság teljes összeomlásához vezethet.

Az amerikai közgazdász sok mindent tud a valutákról. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ő a Cato Intézet főmunkatársa és a Problémás Valuták igazgatója. Továbbá ő volt Reagan amerikai elnök vezető közgazdásza 1981 és 1982 között.

A közgazdász azt javasolja a hiperinflációval küszködő országoknak, hogy vagy alkalmazkodnak az amerikai dollárhoz, vagy felállítanak egy ún. valutatanácsot problémáik megoldása érdekében.

Azok a nemzetek ugyanis, amelyek valutatanácsokat alkalmaztak alacsonyabb inflációs rátát, kisebb költségvetési hiányt, alacsonyabb adósságot, kevesebb bankválságot és magasabb reálnövekedést produkáltak.

A bitcoin egyenlő a nullával?

A közgazdász nem rajongója a bitcoinnak, és ezt több alkalommal is kijelentette. Áprilisban a következőt tweetelte:

„A bitcoin bikák utálnak vitatkozni a bitcoin hibáiról. A kriptovaluták a pénz jövőjét jelentik, a bitcoin nem.“

Emellett az általa írt cikket is megosztotta, amiben kihangsúlyozta a valutatanácsok használatát a bitcoin felett.

Hanke szerint „a bitcoin értéke egyenlő a nullával“. A közgazdász úgy gondolja, hogy El Salvador nagyot hibázott, amikor a bitcoint törvényes fizetőeszközeként választotta.

„Lehetséges, hogy a gazdaság összeomlik… Nem lesz nemzeti valutájuk és nem fogsz tudni bitcoinnal fizetni a taxisofőrnek egy fuvarért. Ez nevetséges (…) Salvador lakosságának 70% nem rendelkezik bankszámlával“-mondta Hanke a Kitkonak adott interjújában, majd folytatta:

„Az általános probléma a kriptovalutákkal az, hogy nem tudod őket átalakítani, hogy olyan törvényes fizetőeszközök legyenek, amelyek olcsón és gyorsan használhatók. A bitcoint nem tudod olcsón és gyorsan átváltani dollárra.“

Nigériának nem kellene Salvador példáját követnie

Hanke a Twitteren azt írta, hogy Nigériának nem kellene a bitcoinnal foglalkoznia és Salvador példáját követnie.

“Ha Nigéria digitális valutára vonatkozó tervei bármiben is hasonlítanak El Salvador Bitcoin törvényéhez, akkor meg fog bukni. Ahelyett, hogy őrült ötletekkel játszadozik, Nigériának inkább egy USD-ben denominált valutatanácsot kellene létrehoznia, mint amilyen 1913-1959 között volt” – jegyezte meg a szakember.

Természetesen sokan nekimentek Hanke-nak a bejegyzése miatt.

Volt, aki azt írta, hogy “Hanke csak egy kalapáccsal (valutatanács) rendelkezik, ezért számára minden csak szögnek tűnik.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük