Oroszország is hivatalos fizetőeszközzé tenné a bitcoint?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oroszországnak követnie kell Salvador példáját, és el kell fogadnia a bitcoint hivatalos fizetőeszközként, állítja az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka. A milliárdos az Orosz Központi Bankot hibáztatja a digitális eszközökre vonatkozó szigorú előírások miatt, véleménye szerint ugyanis kizárólag a bank áll a helyi állampolgárok kriptovaluta befektetéseinek útjában.

Gyeripaszka nemrégiben igencsak komolyan kritizálta az Orosz Központi Bankot a kriptovalutákhoz való viszonyulása miatt, és kijelentette: az országnak Salvador példáját kell követnie, mely „felismerte a digitális valuták szükségességét, és egyszerű útra lépett, elfogadva a Bitcoint fizetőeszközként.”

Az oligarcha továbbá felvázolta a szükségességét annak is, hogy Oroszországnak mihamarabb üzleti megállapodásokat kell kötnie, sürgetve a központi bankot, hogy fogadjon el fizetőeszközként egy „valódi pénzügyi eszközt [bitcoint], amely lehetővé teszi a függetlenséget a külkereskedelemben”.

Gyeripaszka egyébként az oroszországi legnagyobb jótékonysági alapítvány, a Voloe Delo, valamint a Basic Element holdingvállalat alapítója, aki egykor az ország leggazdagabb embere volt, a 2008-as pénzügyi válság után azonban jelentősen háttérbe szorult. Jótékonysági tevékenységek, üzleti eredmények ide vagy oda, ami azt illeti, Gyeripaszka is jócskán az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának célpontjává vált. 2018 áprilisában ugyanis az amerikai hatóságok azzal vádolták, hogy a milliárdos szüntelenül üzleti riválisai életére tör, zsarolásokért és az átverésekért felelős, valamint illegálisan hallgat le egy kormánytisztviselőt.

Kriptovaluta szabályozás Oroszországban

Oroszország tisztviselői nemrégiben már benyújtottak egy törvényjavaslatot, melyben legálisnak nyilvánították a kriptovalutákba történő befektetéseket az országban. A jogszabály ugyanakkor előírja, hogy abban az esetben, ha az éves tranzakciók értéke meghaladja a 600 000 rubelt (kb. 2,5 millió forint), a befektetőknek kötelezően el kell számolniuk vele a hatóságok felé, a profit után pedig 13 százalékos jövedelemadót kell fizetniük. Amennyibe pedig mindez nem így történne, a be nem jelentett nyereség 10 százalékának megfelelő pénzbírságra, az adózás kikerülése esetében pedig 40 százalékos büntetésre számíthatnak.

Nyilvánvalóan még messze a vég, Vladimir Putyin orosz elnök pedig nemrégiben még mindent megtett volna azért, hogy véget vessen a kriptotranzakcióknak. Most viszont úgy tűnik, van egy cseppnyi esély arra, hogy Oroszország is kövesse Salvador példáját, és egy kriptobarát állammá cseperedjen.

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.