Rendhagyó eladások robbantották fel az NFT-k piacát – őrületes a kereslet

Az NFT-k a 2022-es év eddigi slágertermékei, ugyanis a digitális eszközök rendkívüli népszerűségre tettek szert 2021-ben s ezt sikerült az új évbe is magukkal vinniük. Az irántuk való kereslet ugrásszerűen megemelkedett és eddig nem látott magasságokba tört. Úgy tűnik, hogy az őket övező felhajtás egy jó darabig nem is fog lejjebb csillapodni. 

Az NFT-k esetében valóban az adott kreáció eszmei értéke a mérvadó a vásárló számára avagy az számít, hogy minél magasabb legyen a piaci ára? Való igaz, hogy sok esetben egy műalkotás semmilyen más erénnyel nem rendelkezik birtokosa számára csupán maga az összeg, amiért hozzá jutott. Voltaképpen ez nem is igazán számít. Az viszont annál inkább, hogy egyes NFT-alkotások horribilis árakon cserélnek gazdát. Mindez a piac számára kiváltképp előnyös, azonban a mögöttes indíttatás némileg megkérdőjelezhető.

Január 12-én példának okáért egy pixeles emberi alak számítógép által generált képe 50.6 millió dollárért kelt el. 5 perccel később pedig egy hasonló “Meebit” figurát az eredeti eladója visszavásárolt 49.6 millió dollárnyi összegért. Ez egyébként még mindig nem a legmagasabb ajánlat, amiért egy NFT valaha elkelt, ugyanis 2021 márciusában egy “Metakovan” nevű felhasználó 69,3 millió dollárt fizetett egy alkotásért.

NFT-k piaca

Zavarba ejtő, nemde? Erre nem létezik megfelelőbb válasz, minthogy üdv az NFT-k furcsa és érdekfeszítő világában! Hihetetlenül széleskörű a skála, amelyen a nem-helyettesíthető tokenek mozognak, a különféle grafikáktól kezdve egészen a virtuális ruhadarabokig terjed.

Felütötte a fejét a szélhámosság az NFT-k piacán?

A fentebb említett Meebit NFT-k, amelyeket akár profilképként is használhatóak, két anonim kriptotárca között cserélődtek ki. Noha a tranzakcióért felelős blokklánc-technológia publikus nyilvántartást készít az NFT-k adásvételéről, a felek kiléte továbbra is ismeretlen marad. Az sincs kizárva, hogy egy illető több tárcával rendelkezik, így könnyen megtörténhet, hogy a vevő és az eladó egy és ugyanaz a személy.

Az üzletkötés egyébként a LooksRare piactér platformján ment végbe, amely 2022 januárjában kezdte meg működését. Röpke 1 hónap alatt pedig nem kevesebb, mint 10.8 milliárd dollárnyi kereskedelmi volument generált. A megdöbbentő érték eléréséhez nagyban hozzájárultak azok az eladások, amelyek 2 vagy 3 tárca között zajlottak le oda s vissza, néha akár 100 alkalommal is. A kollekciók ára 300 és 800 ezer, illetve 3 és 15 millió dollárt közé tehetőek.

Némi simlisség fedezhető fel a dologban, azonban konkrét információk hiányában ez nem bizonyítható. Mindenesetre, a LooksRare felülete mellett az NFT-eladások számszerű adatait is egyaránt felturbózták az ügyletek.