Mi az a restakelés és hogyan működik?

Az Ethereum stakelése azt jelenti, hogy a stakelt Ethert az Ethereum hálózaton használják fel más decentralizált protokollok biztonságának támogatására. A restake mechanizmusok arra ösztönzik a stakelt tokenekeket, hogy javítsák a blokklánc általános működését.

Mi az a restake?

A restaking egy olyan folyamat, amely a staking során lezárt tokenek aktívabb felhasználását teszi lehetővé a blokklánc hálózatokon. Az Ethereum esetében, amely egy proof-of-stake (PoS) alapú hálózat, a restaking lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy a már stakelt Etherüket újra felhasználják, ezzel növelve jutalmaikat és erősítve a hálózat biztonságát. Ezt úgy érik el, hogy a stakelt tokeneket különböző hálózatok validátoraival együttműködve használják fel. A restaking tehát aktiválja azokat a tokeneket, amelyek egyébként inaktívan maradnának a blokkláncon, így növelve a staking jutalmakat a résztvevők számára.

Restake típusai

A restake két fő formában létezik: natív és likvid restake. A natív restake azok számára érhető el, akik futtatnak egy Ethereum validáló node-ot. Ez okosszerződéseken keresztül működik, amelyek felügyelik a validátor node-jában stake-elt eszközöket.

A likvid restake lehetővé teszi a stakerek számára, hogy likvid staking tokeneket (LST) használva végezzenek restake-et, amelyek további jutalmakat kínálnak.

Hogyan működik a likvid restake?

Az EigenLayer példáján keresztül bemutatható a likvid restake működése. Az EigenLayer több mint 250 millió dolláros zárolt értékkel (TVL) hidat képez az Ethereum és más blokklánc-alkalmazások között. Az EigenLayer okosszerződéseken keresztül működik, lehetővé téve a stakerek számára, hogy restakeljenek és hozzájáruljanak különböző platformok biztonságához.

A restake lehetővé teszi, hogy a protokollok vagy a folyamatosan validáló szolgáltatások (AVS) az Ethereum stakelőinek kollektív biztonságát használják fel, így hatékonyabban fejlődhetnek. Ezek az AVS-ek, más néven EigenLayer modulok, különböző hálózatokat képezhetnek.

Restakeléssel kapcsolatos aggályok

A restakelés során az Ethereum hálózaton már lekötött kriptovaluta újrafelhasználása történik, amikor az eredetileg egy bizonyos projektbe vagy validátorba fektetett tőkét új projektekbe vagy validátorokba ruházzák be. Ez lehetővé teszi a tőke többszörös felhasználását, amivel nem csak a hozam nő, hanem a kockázat is. Ha a tőke túlzottan és kontroll nélkül kerül újrafelhasználásra, az a projektek instabilitásához vezethet. Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója szerint a restake protokollok jelentős rendszerszintű kockázatokat jelentenek, mert ezek a protokollok átalakíthatják a blokklánc biztonsági struktúráját.