A Ripple feje szerint az amerikai kormány rászállt a Tetherre

A Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse nemrég úgy fogalmazott, hogy egyértelmű, hogy az Egyesült Államok kormánya a stabilcoin-kibocsátó Tether után megy, amely szerinte beláthatatlan következményeket hoz a kriptopiacnak.

A vezérigazgató egy podcastben azt is hozzátette, hogy ”100%-ban” biztos benne, hogy lesz mégegy, a kriptovalutákkal kapcsolatos olyan esemény, mint amilyen az FTX-összeomlása is volt.

„Nyilvánvaló számomra, hogy az amerikai kormány a Tether után megy. Úgy tekintek a vállalatra, mint az ökoszisztéma egy nagyon fontos elemére”nyilatkozta Garlinghouse, utalva arra, hogy esetleg ez lehet az esemény, amelyet korábban hangsúlyozott. Azt is hozzátette, nem tudja megjósolni, hogy a Tether elleni esetleges amerikai szabályozói intézkedés milyen hatással lenne a kriptoökoszisztémára.

Ami az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet (SEC) illeti, a Ripple vezérigazgatója bírálta az ügynökség taktikáját, és a szabályozót “zsarnoknak” nevezte. Szerinte a SEC a kriptotér gyengébb szervezeteit “rosszindulatú és manipulatív” módszerekkel veszi célba.

Az ügynökség erőfeszítései ellenére továbbra is bízik abban, hogy a kriptoipar ellenáll a szabályozási kísérleteknek. Eközben megismételte azt a meggyőződését, hogy a kriptopiacnak megvan a lehetősége, hogy az év végére elérje az 5 billió dolláros piaci értéket. Azt tanácsolta a befektetőknek, hogy hosszú távú perspektívát kövessenek, és óva intett mindenkit, hogy alapos utánajárás nélkül vessék bele magukat a kriptokereskedésbe.

Garlinghouse Tetherrel kapcsolatos megjegyzései egybeesnek a Ripple azon terveivel, hogy még ebben az évben elindítja saját stabilcoinját.

Tether vs szabályozók

Előző év októberében Cynthia Lummis amerikai szenátor és French Hill képviselő arra szólította fel az amerikai igázságügyi minisztériumot, hogy “alaposan vizsgálják meg a Binancet és a Tethert, hogy azok milyen mértékben nyújtanak anyagi támogatást a terrorizmus támogatására”. A Tether válaszában elmondta, hogy mindig is segítette a bűnüldöző hatóságok munkáját, amikor erre felkérték. Jelnleg is teljes mértékben elkötelezett a hatóságokkal való további együttműködésre.

2021 októberében a Tether 41 millió dolláros bírságot fizetett a Commodity Futures Trading Commissionnak, miután azt állították, hogy a vállalat félrevezette az ügyfeleit a tartalékait illetően. A szabályozó hatóság megállapította, hogy a Tether a 2016. június 1. és 2019. február 25. közötti napok mindössze 27,6%-ában rendelkezett elegendő ffiat valutával az USDT fedezetéhez.

A Tether folyamatosan kritikával szembesült a fedezeti tartalékok átláthatóságának hiánya miatt is. Az aggályok kezelésére a vállalat negyedéves, harmadik fél által végzett ellenőrzéseket tesz közzé.