Ritka eseménynek lehettünk tanúi: a Satoshi-érából származó bitcoinok ébredtek fel

A bányász még 2010 áprilisában szerzett 50 bitcoint a hálózat elindulásától számított első hetekben. Tárcája azóta inaktív volt. A ritka eseményre a hét elején került sor.

Egy korai Bitcoin-bányász 50 bitcoint utalt el tárcájából 14 évvel azután, hogy azok érintetlenül várták a sorsukat. Az adatok szerint a BTC-k még a „Satoshi-érából” származnak.

A mai árfolyamon számolva több mint 3 millió dollárt érő vagyont egy másik tárcára utalták át a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán. Az utalás egy része a Coinbase kriptotőzsdén kötött ki a Lookonchain által közzétett X-bejegyzés szerint.

A blokkláncadatok alapján a bányász még 2010 áprilisában szerzett 50 bitcoin blokkjutalmat, néhány hónappal azután, hogy a hálózat elindult. Ez a mennyiség akkoriban csak néhány dollárcentet ért.

Ezt az időszakot egyébként Satoshi-érának nevezzük. Pontosabban azt a 2009-től 2011-ig tartó időintervallumot, amikor a bitcoin titokzatos megalkotója, Satoshi Nakamoto még aktív volt az online fórumokon.

2023 kezdete óta több, ebből a korszakból származó tárca is felébredt, de összességében ritkának számít, hogy egy ennyire korai tárcából utaljanak bitcoint. Júliusban egy 11 éve szunnyadó cím 30 millió dollárnyi eszközt utalt át más tárcákba, míg augusztusban egy másik transzfer során 1005, régóta alvó BTC-t mozgatott valaki. Ezekről az eseményekről a BitcoinBázison is rendszeresen beszámolunk:

Decemberben több mint 1000 bitcoint utalt egy korai bányász különféle trading deskekre és letétkezelői szolgáltatásokba – ő 13 évig volt inaktív.