Egy bálna 11 éve szunnyadó bitcoinokat mozgatott

Egy Bitcoin-bálna 2011 óta először érzett rá késztetést, hogy 3500 bitcoinját új tárcákba, P2PKH-ról P2SH címformátumra transzferálja.

A bitcoin és altcoinok piaci turbulenciája közepette egy vagy több nagybefektető úgy döntött, hogy aktiválja a körülbelül egy évtizede érintetlenül heverő BTC-it.

Hét darab BTC-tárcacím a hőskorból mozdult meg

A blokklánci adatok szerint a hét szunnyadó tárca november 11-én aktiválta magát, hogy összesen 3500 BTC-t (~60,6 millió dollár) új címekre mozgasson. Az egyik ilyen 500 BTC tranzakció (8,7 millió dollár) tranzakciós díja mindössze 0,00011383 BTC, azaz 2 dollár volt.

Kirill Kretov blokklánc-kutató és fejlesztő egy LinkedIn-bejegyzésben jelezte a tranzakciókat. Megjegyezte, hogy az új címek egyelőre még “nem konszolidáltak”, csak címformátumuk módosult.

Az említett hét cím mindegyike 500 BTC-t tárolt körülbelül 11 évig, és mind a hét cím 2011. július 10-én váltott át nullás egyenlegről. Mindegyik tárcára pontosan ugyanabban az időpontban, 12:22-kor került az összeg, ezen túl további utalásokat nem regisztráltak a blokklánc felfedezők.

P2PKH és P2SH címformátumok közti különbségek

Kretov rámutatott, hogy az új tárcák a címformátumot a pay-to-public-key-hash (P2PKH) helyett pay-to-script-hash (P2SH) formátumra változtatták.

A P2PKH a Bitcoin-tranzakciók leggyakoribb szkript-típusa. A tranzakciókat a nyilvános kulcs és a megfelelő privát kulcs által létrehozott digitális aláírás elküldésével oldják meg. A P2PKH címről történő küldés átlagos díja általában magasabb.

A P2SH címtípus a P2PKH-hoz hasonlóan épül fel, de “1” helyett “3-mal” kezdődik. A P2SH összetettebb funkciókat biztosít, mint az előző típus. A P2SH-n keresztül küldött bitcoinok elköltéséhez a címzettnek meg kell adnia a szkript hash-nek és adatainak megfelelő szkriptet, amely a szkriptet bizonyítottá teszi. Egy átlagos felhasználónak azonban elég annyit tudnia, hogy ezt a címtípust használva az átlagos tranzakciós díj alacsonyabb lesz.

A szunnyadó BTC-címek megmoccanása nem újdonság a Bitcoin-közösség számára. Október közepén egy Bitcoin-bálna 2018 óta először mozgatott meg 32 000 BTC-t. Ezt megelőzően egy másik nagy hodler 48 000 bitcoint vont ki a Coinbase Pro-ról, ami a Coinbase bonyolultabb felülettel, de kedvezőbb tranzakciós díjjal rendelkező rokona. Ezen tranzakció dollárban mért értéke megközelíti az 1 milliárdot. A megmozgatott BTC-k nagy része 2011 óta aludt – számolt be erről Ki Young Ju, a CryptoQuant vezérigazgatója.