Előkerült a Bitcoin úttörő egyik régi előadása

A Bitcoin világának egyik úttörő alakjáról, Hal Finney-ről korábban kevéssé látott, 25 évvel ezelőtti videó került elő. A videó rávilágít a kriptográfiai protokollok terén végzett úttörő munkájára és ritka bepillantást enged a betegség előtti életébe.

A videón, amely állítólag a 1998. augusztusában a Crypto ’98 konferencián készült, Finney részletesen tárgyalja a zéró-tudás (ZK) bizonyítás koncepcióját. Ezáltal bepillantást engedve abba, hogy a Bitcoin számára még mindig tesztelés alatt álló legmodernebb koncepciók közül sok valójában évtizedes múltra tekint vissza.

A videóban Finney elmagyarázza, hogyan lehet hipotetikusan egy SHA-1 hash-en zéró-tudás bizonyítást végezni, leírva egy kriptográfiailag titkosított állítás elküldésének lehetőségét anélkül, hogy felfednénk az ugyanabban az állításban szereplő részleteket.

Szeretném bebizonyítani, hogy ismerek egy olyan üzenetet, amely egy adott hash-értékre hashel egy SHA-1 hash-t használva. Nem akarok semmit sem elárulni az üzenetről. Ez egy zéró-tudás bizonyítás, és írtam egy programot erre, amiről majd mesélek” – mondja Finney a bevezetőben.

A zéró-tudás bizonyíték egy olyan kriptográfiai protokoll, amely lehetővé teszi az egyik felhasználó számára, hogy egy másik felhasználót meggyőzzön egy adott állítás igaz voltáról anélkül, hogy bármilyen részletet felfedne magáról az állításról. A zéró-tudás bizonyítás koncepciója először 1985-ben született meg.

Előadásának idején a zéró-tudás bizonyítás egy lehetőségnek számított, de a hardverek limitációi miatt akkoriban széles körben, saját megfogalmazása szerint, “nem hatékony vagy nem praktikusnak” tekintették.

Ezután felvázolja a projekt motivációját, amely a zéró-tudás bizonyítási rendszerek hatékonyságának és gyakorlatiasságának feltárása volt. Különösen az olyan összetett és irreverzibilis algoritmusok feltárása és kezelése, mint az SHA-1.

Az SHA-1, egy közismerten bonyolult kriptográfiai kivonatoló függvény kiválasztásával Finney célja az volt, hogy összehasonlítási alapot hozzon létre a zéró-tudás bizonyító rendszerek képességeinek értékeléséhez. Ezután kiemeli az általa alkalmazott ZK bizonyítási rendszert, amely Cramer és Ivan Damgard munkáján alapul.

Évtizedekkel később, a mai kriptoiparban már arról folyik a vita, hogyan lehetne a legjobban megvalósítani a zéró-tudás bizonyításokat és a technológia fő felhasználási területét az Ethereum hálózat skálázására.

Ritka bepillantás Hal Finney nagyszerű világába

Ami a legtöbbeknek, köztük a neves Bitcoin történésznek, Pete Rizzónak is meglepetés volt, az maga a lehetőség hogy bepillantást nyerhetett Finney életébe.

Finney a kriptoipar egyik nagy múltú úttörője. Informatikus volt, aki az egyik legkorábban járult hozzá az adatok védelmét javító technológiákhoz. Ő üzemeltette az első teljesen anonim remailert, egy olyan eszközt, amely védte a felhasználó személyazonosságát az e-mailek küldésekor. Emellett Finney alkotta meg az első újrafelhasználható proof-of-work rendszert, amely közel öt évvel megelőzte a Bitcoint.

Finney köztudottan együtt dolgozott Satoshi Nakamotóval a Bitcoin kódjának implementálásán. Mindezt azután, hogy 2008 novemberében a kriptográfiai levelezőlistán először bejelentették a fehér könyvet. 2009-ben ő volt a Bitcoin legelső címzettje, miután a kriptopénz álnevű alapítója, Satoshi Nakamoto 10 BTC-t utalt át neki. Egyesek azt feltételezték, hogy maga Finney lehet Satoshi Nakamoto, bár ő maga mindig tagadta ezt az elméletet.

A 2014-ben az ALS szövődményei miatt elhunyt Hal Finney-t gyakran a Bitcoin-projekt elindítása utáni állapotban ábrázolják. Ekkor már orvosi eszközök segítségére és számítógépre volt szüksége ahhoz, hogy beszélhessen másokkal. Emiatt a videó, ahol a betegség előtti állapotban lelkesen beszél a közönséghez, sokakból érzelmes reakciókat váltott ki.

2013-ban az egyik utolsó bejegyzésében, a betegséggel küzdő Finney a bitcointalk fórumon meglehetősen pozitívan számolt be saját helyzetéről. Írt a Satoshival való közös munkáról és a bitcoin fejlesztéséről. Őszintén írt az utódlás és a bitcoinjai öröklésének kérdéséről, valamint arról, hogy még mindig imád programozni habár csak 50-szer lassabban, mint a betegsége előtt.

Nos, ez a történetem. Összességében nagyon szerencsésnek tartom magamat. Nagyon elégedett vagyok az életemmel még az ALS-et figyelembe véve is, azonban már kevés időm van hátra.”- zárta le írását Hal Finney, 2013 március 19-én.

Mindent egybevetve a ritka videó bepillantást enged Hal Finney úttörő munkájába, bemutatva elkötelezettségét a kriptográfiai protokollok határainak feszegetésében és az olyan jövőbeli innovációk megalapozásában, mint a Bitcoin.

Nyugodjon békében.