Robert Fico hazavinné a szlovákok aranyát, szerinte nem lehet bízni a szövetségesekben

  • 47
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Robert Fico a Smer szlovák politikai párt vezetője és volt miniszterelnök szerint Szlovákiának haza kell vinnie aranyát, mert nem bízhat a szövetségeseiben.

A múlt héten külön országgyűlési ülést hívott össze az ország aranytartaléka kapcsán. Szerinte az ország tartalékai nincsenek biztonságban Angliában a Brexit és egy globális gazdasági válság lehetősége miatt.

Fico szerint nem lehet megbízni a legközelebbi szövetségesekben a müncheni egyezmény után. 1938. szeptember 29-én ült össze a Német Birodalom, az Olasz Királyság, az Egyesült Királyság és Franciaország melyben a szövetséges nagyhatalmak beleegyeztek Csehszlovákia felosztásába.

“Garantálom, hogy ha történik valami, akkor egyetlen gram aranyat sem fogunk látni. Csináljuk a lehető leggyorsabban.”

A Szlovák Nemzeti Bank 31,7 tonna aranyat tart az Egyesült Királyságban, becsült értéke 1,4 milliárd dollár.

banner

Amennyiben meglépi Szlovákia a nemzeti aranytartalék repatriálását, akkor azzal Lengyelország példáját követi. A lengyelek novemberben szállíttattak haza az Egyesült Királyságból 100 tonna aranyat.

A kelet-európai országok dinamikusan növelik aranytartalékaikat, Lengyelország például már több mint 220 tonnányi aranytartalékkal rendelkezik. Szintén a múlt hónapban jelentették be, hogy Szerbia mintegy 9 tonnával növelte nemzeti aranytartalékát.

A központi bankok csak októberben nettó 41,8 tonna aranyat helyeztek el tartalékban az Arany Világtanács legfrissebb adatai szerint.

Szeptemberig bezárólag a központi bankok az évben nettó 547,5 tonna aranyat vásároltak, Oroszországgal az élen. Ez 12% -os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Szakértők szerint a tendencia kitarthat a következő években is. A világ központi bankjai 2018-ban összesen 651,5 tonna aranyat halmoztak fel és az Arany Világtanács megjegyezte, 2018 rekordnagyságú központi banki aranyfelhalmozást hozott, nem sokkal marad el a dollár aranyra válthatóságának felfüggesztését jelentő 1971-es évi rekordtól.

Szlovákia, amennyiben meglépi, csatlakozhat azon országok csoportjához, mely már bejelentette vagy végre is hajtotta a repatriálást. Lengyelország mellett Magyarország és Románia már hazahozta aranytartalékát, korábban pedig Németország döntött úgy, hogy hazaviszi az Egyesült Államokban, Franciaországban és Angliában őrzött aranyát. Az ország mintegy 31 milliárd dollár értékű aranyt helyezett el német trezorokban. Belgium és Hollandia szintén hasonló intézkedéseket jelentett be. 2015-ben Ausztrália tett hasonló lépéseket és szállította országon belülre aranykészlete felét. Sőt, még Texas állam is készített egy tervet az arany államhatárokon belüli elhelyezésére.

Az arany hazatelepítése kiemeli annak fontos szerepét a globális gazdaságban, különösen a világméretű bizonytalanságok és válságos időszakok idején.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.