9 tonna aranyat vásárolt Szerbia

Úgy tűnik Szerbia is készül a zimankósabb gazdasági évekre miután októberben csatlakozott az aranyat halmozó országok csoportjához. A szerb központi bank 9 tonna aranyat vásárolt októberben Aleksander Vucic elnök javaslatára.

Az arany árfolyama csütörtökön már az 1475 dolláros unciánkénti árfolyamot is megütötte, utoljára 2013-ben járt ilyen magasan a spot árfolyam.

Emelkedik az arany, de az ezüstöt sem kell félteni

A decemberi határidős arany, ami a legaktívabb kereskedett határidős jelenleg 1468 dolláron kereskedik, de csütörtökön megütötte az 1475 dollárt is. A sárga nemesfém egyhetes csúcsárfolyamán kereskedik miután november 7-én masszívat esett és 1490 dollárról 1460 dollárig korrigált.

Decemberi elszámolású arany | COMEX | TradingView

Az ezüst határidős szintén kezd magára találni és tegnap 0.5% erősödve 17.2 dollárig emelkedett.

9 tonna aranyat vásárolt Szerbia

A szerb központi bank a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében és az elnök javaslatára még októberben 9 tonnával növelte aranytartalékát.

A bank 434.3 millió dollárt fizetett az aranyért, ami azt jelenti 1503 dollárért vásárolták unciáját.

Jorgovanka Tabakovic központi banki elnök csütörtöki nyilatkozata szerint ezzel jóval stabilabb lábakon áll az ország és Szerbia teljes aranykészlete már 30.4 tonna, ami mintegy 1.4 milliárd dollárt jelent.

Szerbia nem az egyetlen kelet-európai ország, ami nagy ütemben növeli aranytartalékát. Lengyelország, Oroszország, de Magyarországon is nőtt a központi aranytartalék. Peter Schiff, az Euro Pacific Capital CEO-ja és egyben bitcoin kritikus szerint az arany az egyetlen kiút egy állítólag küszöbön álló dollárkrízis esetén.

Oroszországban az aranytartalék 2241.86 tonna, Lengyelországé 228.65 tonna, míg Magyarország 31 tonna tartalékkal rendelkezik.

A dollárkrízis ugyanakkor egyelőre várat magára és az amerikai dollárt június óta erősödik az euróval, jennel és a fonttal szemben is köszönhetően USA jobb gazdasági kilátásainak és szigorúbb monetáris politikájának.