Rogoff szerint a központi bankok miatt nem lesz mainstream a BTC

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kenneth Rogoff egy ismert amerikai közgazdász, aki a közgazdaságtan professzora a Harvard Egyetemen az Egyesült Államokban. De korábban dolgozott például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdászaként is, így sokak szerint érdemes odafigyelni arra, amit ő mond. Ritkán vannak tőle nyilatkozatok vagy mélyinterjúk, de nemrég hosszasan beszélgetett a CNBC TV18 riporterével. Ebben az interjúban megosztotta nézeteit a bitcoin jövőjéről, a lehetséges szabályozási irányokról és az árfolyam alakulásának bullish-mintázatáról is. Alapvetően ez nem lenne annyira különleges, hiszen nagyon sok pénzügyi szakember és vezető mondja el erről véleményét. Viszont Rogoff olyasmit is érintett, amit általában kevesen. A központi bankok és a bitcoin közös jövőjéről beszélt.

Rogoff szerint a központi bankok sosem fogják engedni, hogy a bitcoin mainstream legyen

Azt fejtegette, aminek jeleit sokan látják és amitől talán sokan félnek is. Azaz hogy a központi bankok semmiképp nem fogják szerinte engedni, hogy a kriptovaluták ténylegesen a mindennapok részeivé váljanak. Rogoff azt is mondta, hogy ha nem lesz a bitcoinnak egy olyan alátámasztható felhasználási területe, ami indokolttá tenné a kormányzati támogatást, akkor úgy egy évtizeden belül ki fog fulladni a lendülete. Mert szerinte most csak az adja az árfolyamnak a felhajtó erőt, hogy ismert emberek, cégek, vállalatok fektetnek kriptoknak, ez pedig növeli a bizalmat az emberekben a kriptovaluták irányában. Rogoff többször is elmondta, hogy véleménye szerint a bitcoinnak ténylegesen olyan felhasználási területekre van szüksége, ahol megkerülhetetlen szereplővé válik.

Ilyen például most azon országok pénzügyi rendszere, ahol háború dúl, vagy diktatúra uralkodik, hiszen ott az embereknek ez az egyetlen lehetősége a pénz fogadására, utalására, mozgatására. Mert Rogoff szerint a világ vezető gazdaságainak központi bankjai most kivárnak és figyelnek. Ahogy azonban a bitcoin a “mainstream” felé indulna, a bankok kemények közbeavatkoznának. De ha Elon Musk vagy épppen a Square befektetései és sok cég bitcoin elfogadása nem mainstream, akkor mi lenne az? Rogoff szerint jelenleg mindenki számára komoly profit rejlik a technológiában, ezért van ekkora támogatás, de a fiat pénzekkel való verseny még csak most kezdődik majd. Mert Rogoff interjújának nagy konkluziója az volt, hogy szerinte a kormányzatoknak létfontosságú, hogy uralni tudják pénzügyi rendszerüket. És hogy erre képesek lesznek-e majd a központi bankok segítségével, az a jövő zenéje.

Az interjú jelentős része megtekinthető itt:

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.