Románia a hivatalos dokumentumok NFT-ként való tárolását tervezi

Románia Nemzeti Informatikai Kutatási és Fejlesztési Intézete (ICI– National Institute for Research and Development in Informatics) egy új nemzeti programot jelentett be, amely a blokklánc technológiát használná ki az állampolgárok hivatalos dokumentumaihoz való hozzáférése, azok átadása és tárolása érdekében. Románia Nemzeti Kibocsátói és Vagyonkezelő Rendszere” (NSIDA – National System for Issuers and Assets’) elnevezésű törekvés végső célja, hogy javítsa az olyan alapvető fontosságú hivatalos dokumentumok, mint az anyakönyvi kivonatok, a vezetői engedélyek és a föld- illetve tulajdonjogi okiratok beszerzésének és kezelésének hatékonyságát.

Ehhez az NFT technológia lesz az a médium, amelyen keresztül az ilyen dokumentumokat tárolják. Várhatóan minden egyes hivatalos nyomtatványnak lesz egy NFT megfelelője, amelyet a rendkívül skálázható és környezetbarát Elrond blokkláncon fognak menedzselni. Azok, akik továbbra is használni kívánják a fizikai kinyomtatott dokumentumokat, ugyanúgy megtehetik majd. Ugyanis ezek a “régimódi” módszerek továbbra is érvényesek maradnak.

Elrond

A törekvés magában foglalja egy exkluzív és biztonságos NFT piactér elindítását is. Itt az állampolgárok anélkül szerezhetnek be ellenőrzött kormányzati dokumentumokat, hogy a hivatalokba be kellene menni, és személyesen kellene átvenni ezeket.
A jövőben, az NSIDA elindítása után az ICI még tovább kívánja szélesíteni az Elrond által biztosított szolgáltatások kínálatát. A cél az, hogy decentralizált hálózatot építsen ki az ország kritikus közigazgatásai erőforrásainak a biztosítására. Azonban a NSIDA indításának még egyelőre mindig nincs pontos dátuma.

A blokklánc-technológia ilyen jellegű felhasználása kiváló példája annak, hogy a Web3 valóban az emberi társadalom technológiai fejlődésének következő állomása. Ennek ellenére elég valószínű, hogy a legnagyobb médiavállalatok mégis úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják ezt az innovatív kezdeményezést. Ehelyett az lesz a narratívájuk, ahogy Bill Gates szájából is nemrégiben elhangzott, hogy az NFT csak “majmokról készített drága digitális képek“, és csak a rágalmazásokról fognak beszámolni.