Saját partnerlinkjeivel helyettesíti a Brave böngésző, ha beírod a Binance, Coinbase, Trezor URL-címeit

Az állítólag személyes adatok védelmére fókuszáló Brave böngészőről kiderült, hogy a saját Binance, Coinbase, Trezor, Ledger közvetítő linkjeit használja minden egyes alkalommal, mikor automatikusan kiegészíti a felhasználó által beírt említett cégneveket az URL-cím mezőbe.

Ez annyit jelent, hogy mikor az URL-mezőbe begépeli valaki a Binance-szót, akkor a normál www.binance.com helyett a www.binance.com?ref=39346846 oldalra visz, ami ugyanaz, mint a normál, csak a Brave vállalat egyedi azonosítójával ellátott URL.

A hír a Twitteren robbant miután egy felhasználó publikálta nyomozása eredményeit. A Brave alapítója és CEO-ja, Brendan Eich (képen) ugyanitt azt írta, hogy orvosolni fogják a közvetítőlinkes URL kiegészítést.

“Az alapértelmezett automatikus kiegészítést a keresési lekérdezés clientid-hozzárendelése ihlette, amelyet minden böngésző elvégez, de a kulcsszó lekérdezésekkel ellentétben a beírt URL-nek a megadott domain névre kellene mennie kiegészítések nélkül” – írta Eich egy tweetsorozatban. “Sajnálom a hibát – nyilvánvalóan nem vagyunk tökéletesek, de gyorsan kijavítjuk” – tette hozzá.

Eich eddig nem közölte, hogy mikorra lesz javítva a havi 15 millió aktív Brave felhasználót megtévesztő feature. A Twitterren több mint 100 komment érkezett a kriptoközösség tagjaitól a leleplező bejegyzésre sokan kiemelték, hogy a Brave ezzel óriási hibát ejtett mivel semmilyen módon nem kommunikálta a közösség tagjai felé. A 2016-ban indult Brave magát úgy hirdeti, mint az egyik legtranszparensebben funkcionáló böngésző a piacon, ám ilyen szintű csalás után kérdés, hogy megfelelő vállalati etikával működik-e.

A BitcoinBázis aktívan promózta a Brave böngészőt saját közvetítőlinkjével Magyarországon, amiért BAT tokeneket kapott. Tette ezt jóhiszeműen azért, mert a szerkesztőség azonosulni tudott a böngésző által reprezentált értékrenddel, a személyes adatokra és a maximális átláthatóságra helyezett célkitűzéseivel, és mellette egy trehány piaci körülmények között túlélni próbáló magyar kriptomédia portál mellékes token bevételben részesült.

Ilyen Brave csalás után, a friss fejleményeket még kivárva, a kétes és etikátlan ügy kipattanása után, nem valószínű, hogy kívánjuk tovább a Brave böngésző hírét vinni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük