Saját zsebre utaltattak az álhekusok

Akkor 1 000 dollárnyi bitcoint lesz szíves utalni, utasították az álrendőrök az áldozatot. Szingapúri rendőrök fékezték meg a Bitcoin ATM-es csalást.

ATM-en keresztül utaltak

A CNN.com szerint a szingapúri Tampinban egy rendeőrségi nyomozásnak köszönhetően sikerült megelőzni, hogy a One Mall bevásárló központban újabb embereket verjenek át.

Egy 32 és egy 49 éves férfi köszönhette az igazi rendőröknek, hogy nem rövidítették meg őket még jobban.

A szingapúri rendőrség vasárnapi figyelmeztetése:

“Ne dőljenek be azoknak at átveréseknek, amikor az elkövetők kínai hivatalos személynek adják ki magukat és áldozataikat bitcoin ATM-en keresztüli utalásra utasítják.”

Valamint:

“Szingapúrban semmilyen kormányzati szerv nem kezdeményez fizetést telefonon vagy bármilyen közösségi média felületen mint, amilyen például a WeChat vagy a Facebook, és nem kéri, hogy ismeretlen embereknek utaljanak. Valamint soha nem kérnek személyes banki információkat, mint például az internetbank belépéshez szükséges jelszót.”

1 000 dollárt lesz szíves

A csalók a bitcoin ATM mellé hamis felhívásokat helyeztek el a hatóságok nevében. A szélhámosok azt a tényt használták ki, hogy az emberek könnyebben csinálnak olyan  dolgokat, amivel saját maguknak ártanak, hogy ha azt hiszik, hogy a kormánynak dolgozol.

A 49 éves férfi a kifüggesztett posztereket szaggatta le, a bitcoin ATM mellett, amikor is szemtanúk értesítették a rendőrséget a vandalizmus miatt. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a plakétok egy átverés részét képezik.

Bitcoin ATM és a poszterek helye

A posztereken azt állították, hogy az a hivatalos szervek figyelmeztetése és egy mobil szám felhívására ösztönözték a célpontot. Amikor a 49 éves áldozat felhívta  őket, akkor a kínai hatóságok emberének adta ki magát a vonal túlsó végén lévő személy. Azt állítva, hogy egy átutalási bűncselekmény miatt nyomozás folyik a hívó fél ellen.

Utasították a férfit, hogy 1 000 szingapúri dollárnyi (~734 USD) bitcoin-t két alkalommal is utaljon a tárcájukba. Az áldozat követte az utasítást és átutalta a kért összeget.

Miközben a rendőrség a helyszínen vizsgálódott egy következő potenciális áldozat, egy 32 éves férfi is azon volt, hogy felhívja a plakátokon szereplő számot, de a rendőröknek sikerült ezt megelőzniük.

A szingapúri hatóságok aktívan üldözik a kripto átveréseket. A Szingapúri Központi Bank múlt szeptemberben egy bitcoinnal való csalással kapcsolatos oldalt hozott létre valamint január óta figyelmeztetéseket tesznek közzé a kripto csalásokkal kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük