Salvadorban jönnek a világ első bitcoin alapú államkötvényei

Salvador régóta tervezett bitcoin alapú államkötvényei célközelbe kerültek, miután a jelek szerint megkapták a szabályozási jóváhagyást a 2024-es év eleji kibocsátáshoz – tette közzé kedden az ország bitcoin központú hivatala. A kötvényeket a Bitfinex Securities, a Bitfinex kriptotőzsde szabályozott részlege fogja piacra bocsátani.

Salvador bitcoin kötvény

“A Volcano Bond most kapta meg a szabályozói jóváhagyást a Digitális Eszközök Bizottságától (CNAD).” – tette közzé Salvador Nemzeti Bitcoin Hivatala az X-en. “Várhatóan a kötvényt 2024. első negyedévében bocsátják ki”.

Nayib Bukele elnök is megerősítette a jóváhagyást az X-en, kedden kora reggel a “Wen volcano bond?” bejegyzéssel. Eközben több olyan posztot is újra közzétett, amelyek szerint a kötvényeket 2024. első negyedévében bocsátják ki.

Az úgynevezett “vulkánkötvényeket” Nayib Bukele elnök 2021-ben jelentette be. Nem sokkal azután, hogy elfogadták a bitcoint (BTC) hivatalos fizetőeszközként elismerő törvényt az országban.

Bukele célja az volt, hogy a bitcoin alapú kötvények révén 1 milliárd dollárt gyűjtsön össze. Ezzel szeretné megalapozni egy olyan bitcoin bányászati iparágat, amely kizárólag megújuló energiára támaszkodik, beleértve az ország aktív vulkánjai által termelt energiát is.

A kibocsátást eredetileg 2022. márciusára tervezték, de többször elhalasztották. A digitális eszközökről szóló törvényjavaslatot azonban végül 2022. novemberének végén terjesztették be a törvényhozó plénum elé, ahol Bukele pártja, a Nuevas Ideas nagy többséggel rendelkezik.

Ez a mostani fejlemény már a második jelentős bitcoinhoz kapcsolódó fontos lépés egy héten belül. Korábban ugyanis Salvador már elindította a “Freedom VISA” programot. Ennek keretében évente legfeljebb 1000 embernek ad tartózkodási engedélyt, akik legalább 1 millió dollár értékben vásárolnak bitcoint vagy tether (USDT) stabilcoint a kormánytól.