Letartóztatták az FTX alapító Sam Bankman-Friedet a Bahamákon

A bahamai rendőrség őrizetbe vette az FTX alapító Sam Bankman-Friedet miután egyesült államoki hatóságok bűnvádi feljelentést tettek ellene. A rendőrség által kiadott tegnapi sajtóközlemény szerint a Bahamák azon nyomban kiadja az Egyesült Államoknak, amik a hatóságok ezt kérik.

“A beérkezett értesítés és az ahhoz mellékelt anyag eredményeként a főügyész helyénvalónak ítélte, hogy a nemzetünk kiadatási törvénye alapján kérje SBF letartóztatását és őrizetbe vételét” – áll a Ryan Pinder főügyésznek tulajdonított nyilatkozatban. “Amint hivatalos kiadatási kérelem érkezik, a Bahamák azt haladéktalanul feldolgozni szándékozik a bahamai törvények és az Egyesült Államokkal fennálló szerződéses kötelezettségei alapján”.

A hírt New York állam déli körzetének ügyészségének tweetje is megerősítette, miszerint amerikai ügyészek vádat emeltek Bankman-Fried ellen. Ugyanakkor a vádirat egyelőre nem publikus.

A Bahamák közleményében Philip Davis bahamai miniszterelnök azt mondta, hogy az ország az amerikai büntetőjogi vádak mellett folytatja saját vizsgálatát az FTX összeomlásával kapcsolatban.

Bankman-Friednek kedden az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt kellett volna tanúskodnia a tőzsde összeomlásáról, azonban Bankman korábbi tweetje értelmében elutasította a megjelenést.

A két hónappal ezelőtt még a világ második legnagyobb kereskedési volumenű tőzsdéjének tartott FTX a múlt hónapban nullázta magát zéróra a kriptoszektorban, miután a CoinDesk megszellőztette, hogy az FTX befektetési cége, az Alameda Research az FTX által kibocsátott FTT tőzsdetokent használja fedezetként és felvásárlásokra. A mára nyilvánosságra került információk alapján a vállalat kitettsége már akkor is kezelhetetlen volt, amire rátett egy utolsó lapáttal Changpeng Zhao Binance vezér által publikált tweet, miszerint likvidálják több száz millió dolláros FTT kitettségüket pontosan a cég körüli pénzügyi bizonytalanságokra hivatkozva.

Az FTX ezek után a múlt hónapban csődöt jelentett. Bankman távozott a posztjáról és helyére John J. Ray került, aki bírósági beadványokban és előkészített kongresszusi tanúvallomásában kijelentette, hogy még soha nem látott olyan vállalatirányítási és dokumentációs hiányosságokat, mint amit az FTX-nél tapasztalt. Többek között megállapította, hogy az FTX nem szeparáltan kezelte az ügyfelek és a vállalat saját vagyonát, ami több milliárd dolláros veszteséget eredményezett.

Az új vezér hétfőn közzétett dokumentumában kijelentette, hogy csapatának eddig mintegy 1 milliárd dollárnyi vállalati vagyont sikerült visszaszereznie, ami még köszönő viszonyban sincs az állítólagos 9 milliárd dolláros kárral, amit korábbi híradások alapján Bankman és csapata elveszített.

Sam Bankman-Fried az elmúlt egy hónapot azzal töltötte, hogy patinás amerikai mainstream médiavállalatoknál jópofizzon, többek között interjút közölt vele a New York Times, a New York Magazine, a Vox és számos más portál, de hétfőn egy Twitter Spaces adásban és egy élő Forbes-interjúban is felszólalt. Sam Bankman-Fried az amerikai választások idején több tízmillió dollárral támogatott számos Demokrata párt irányába hajló médiaszervezetet és lobbicsoportot.

Borítókép: Graeme Sloan | AP Images