Banco Santander a Ripple xCurrentjére épülő applikációt tesztel

Ripple applikációk felkeltették a Banco Santander figyelmét is. A legnagyobb spanyol bank egy tárcát, személyes pénzügyi tanácsadót épít be az alkalmazásába, amely a Ripple xCurrent komponensét használja a színfalak mögött. Az elgondolás nem új, a múlt év végén már szerepelt a 2017-es bevételi prezentációban. A Santander csoport irodákat tart fenn Madridban, New Yorkban, Londonban, Sao Pauloban, Milánóban, Buenos Airesben, Mexikóban és hozzánk közelebb, Varsóban is. A vállalat része az Euro Stoxx 50 csomagnak is, illetve 37. a Forbes Global 2000-es listáján.

A pilótaprogramban az elkövetkező 18 hónapban a banki alkalmazottak vesznek részt. A technológia lehetővé teszi a nemzetközi pénzküldést maximálisan 40 másodperc alatt.

Aki lemarad, kimarad…

A bank első szeretne lenni személyes, blokkláncokon alapuló fizetési megoldások rendelkezésére bocsátásásában ügyfeleinek. A Ripple applikációk segítségével az alkalmazást Spanyolországban, Brazíliában, az Egyesült Királyságban és Lengyelországban tesztelik először. A prezentáció szerint a költségeket és a váltási arányt is előre ismerni fogja a felhasználó, ami azért is fontos, mivel az xCurrentnél nem kell a natív XRP tokent használni, mivel ez inkább egy kommunikációs rendszer bankok között.

A cél végül is az, hogy az alkalmazás felhasználói számára fel se tűnjön a nemzetközi kifizetések mögött rejlő hatalmas rendszer, az egész tranzakció körülbelül három kattintással végrehajtható legyen maximális kényelmet biztosítva.

Rebesgették, hogy a bank egyesült királyságbeli leányvállalata partnerségre lép az American Expressel, hogy ott is lehetővé tegyék a Ripple alapú, határokon átívelő kifizetéseket. A hír egyelőre valószínűleg nem valósul meg, mivel a kártyakibocsátók az utóbbi időben eléggé fázósan állnak hozzá a kriptovalutákhoz kötődő ügyletekhez. Nemrégiben néhány amerikai bank teljesen blokkolta a kreditkártyákkal való kriptóvásárlás lehetőségét, habár a debit alapúakkal és a bankátutalásokkal még minden rendben van. A JPMorgan Chase, Bank of America, Citi és a Capital One ügyfelei most más megoldás után kell, hogy nézzenek, ha eddig kreditkártyát használtak. A Lloyds csoport is hasonló lépésre szánta el magát.

Végül is az xCurrent alkalmazása csak a tranzakciók időtartamára hatna ki elsősorban, hiszen egy kommunikációs rendszer  elsősorban nem  az ügyfelek hitelképességével törődik.

A Santander lépése jó lépés, okos lépés, amivel mindannyian nyerhetünk, ha több helyen is átveszik. Mindenki ismeri azt a nyomorult procedúrát, amikor külföldről kell pénzt kapnia, vagy küldenie, illetve a díj is eléggé fájdalmas szokott lenni.

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi egyének közti pénzátutalásokban hatalmas előnye van a kriptóhoz köthető technológiáknak, és csak idő kérdése, hogy mindenhol elterjedjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük