Itt a Golem! Az Ethereum egyik legmerészebb appja végre elérhető

Mi lenne, ha a közösségi média profiljaid böngészése közben pénzt tudnál keresni?

Ugyanis pontosan ezt ígéri a Golem P2P piaca kihasználva a számítógéped felesleges CPU kapacitását. Tegnap, 3 év fejlesztés és 14 szoftver implementáció után végre aktív az ethereum blokkláncán.

A projekt 2016-ban 20 perc alatt kiárusította az ICO-ra szánt GNT tokenjait és 820 000 ETH-nek megfelelő tokent kalapozott össze, ami a mai számítások szerint durván 340 millió dollárt ér. A 2016-os utility token ICO befektetői már most enyhe fanfárra és ralira ébredhettek az első generációs ethereum applikáció aktiválása után:

 

De persze kapott bőven hideget is a projekt lévén szó nagyon elhúzódott a fejlesztés:

“Ez tipikus szoftverfejlesztés során, különösen a blokkláncon és alábecsültük a komplexitását a projektnek,” magyarázta el Julian Zawistowski, Golem CEO és alapító. “Mindig alábecsülöd milyen nehéz a megvalósítás, és ez történt velünk is.”

Bár a projekt még mindig messze van a globális szuperszámítógép üzembe helyezésének szent gráljától, a mainnetes indulás fontos mérföldkő az alapul szolgáló architektúra és önmagában az ethereum validálásához.

Jelen formájában a szolgáltatás segítségével a számítógépek kiadhatják felesleges CPU kapacitásukat számítógép által generált képek készítéséhez (CGI) Blendert használva, ami egy nyíltforrású háromdimenziós grafikai szoftver animációs filmek, vizuális effektek, interaktív 3D alkalmazások és videojátékok készítéséhez. Működése során kicseréli a számítási kapacitást GNT tokenre egy interfészen keresztül, ami közvetlen a Blenderhez kapcsolódik.

A jelen kiadással, amit Golem Grass bétának neveztek el, a fejlesztők arra kiváncsiak hogyan viselkedik a technológia valós piaci körülmények között. “Látnunk kell hogyan viselkedik a szabadban.” – mondta Zawistowski.

CTO és társalapító Piotr “Viggith” Janiuk hozzátette:

A verzióval bizonyítani szeretnénk, hogy tudunk olyan terméket előállítani, ami fut a mainneten és az valóban használható is.

Nagy tervek

Mint ilyen, a Golem ma egy olyan szoftver kliensen keresztül működik, amely összekapcsolja a két félt a Golem hálózatában: a “szolgáltatók”, azok, akik számítási erőforrásokat adnak és “bérlőnek” hívják azokat, akik CPU kapacitást szeretnének bérelni.

A szolgáltatók részfeladatokat (subtasks) kapnak, amelyeket össze kell rakniuk hogy megkapják a teljes komputációs képet.

“Ezeket a részfeladatokat átküldjük egy peer-to-peer hálózaton, ahol a szolgáltatók feldolgozzák, visszaküldik az eredményt neked és a darabokat összerakva fizetésben részesülnek a felhasználók számítási kapacitásának használatáért cserébe.” – mondta Zawistowski.

Zawistowski azt is elmagyarázta, hogy minden interakció közvetlenül a hálózaton, a csomópontok között történik. Habár nem a blokkláncra lett építve, a Golem az ethereum platformot nem csak a tokenjéhez hanem a GNT tranzakciók konszenzusának eléréséhez is felhasználja.

Jelenleg, a fő funkciója a mainnet appnak, hogy tesztelje a hálózat szereplőinek gazdasági várakozásait és hogy a korai felhasználóktól visszajelzéseket gyűjtsön a technikai problémákról és használhatóságról.

“Egy nagyon egyszerű Golemmel kezdjük, amit fel tudunk fejleszteni egy olyan pontra, ahol a Golem tökéletes, önálló és moduláris és adsz neki egy számítási feladatot és pillanatok alatt megoldja,” fejtette ki Janiuk.

És a jövőbeni cél elérése érdekében az első lépés egy olyan Blender plugin kifejlesztése lesz, amellyel nem lesz szükség extra lépésre a Golem szolgáltatásainak használatához az applikáción keresztül, majd ezek után, a még ambíciózusabb terv, hogy biztosítsa a hálózatot számítási erőforrások használát a mesterséges intelligencia egyik ágának, a gépi tanulás kutatására.

“Egyértelműen a gépi tanulás irányába kell elmozdulnunk. Ez az ami tökéletesen megfelel a Golemnek,” kommentálta Janiuk.

A spanyolviasz feltalálása Golem módra

Az még eltelik egy kis időbe.

Janiuk a projekt lassú érésével kapcsolatban kifejtette: “Az ethereummal való összekapcsolódás elég sima dolog, de amint terméket akarsz kibocsátani rajt, azonal nehezebb lesz minden. Meg kell győződnöd róla, hogy minden golyóálló: nem lehetnek hibák a rendszerben mert mások pénzét kockáztatod.”

És amit a csapat talált a Golem mögött a komputációs feladatok kisebb feladatokra darabolásával majd újraintegrálásával, az egy szélmalomharcnak tűnő küzdelem volt.

A projekt számos összetett és korábban feltáratlan technikai akadállyal szembesült.

Például hitelesítés – vagy a számítás helyességének bizonyítása – könnyű egyszerű kriptopénzes tranzakciók végrehajtása során, de végtelenül nehézzé válik, hogy e köré különböző számításokat fejlesszenek ki.

Ezen felül az ethereum platformmon történő fejlesztésekkel is bajok voltak, amely szintén ellenszélben evezett az elmúlt időszakban, ugyanis a platformra fejlesztett appok tranzakciós lemaradással és növekvő díjakkal szembesülnek. Még Vitalik Buterin ethereum feltaláló is azon morfondírozott a hálózat állapotával kapcsolatban, hogy az applikáció fejlesztők a falhoz lettek állítva a méretezhetőségi probléma miatt.

És ahogy a CryptoKitties mánia csúcsán megtapasztalhattuk, ez nem csak a Golemet érinti hanem az egész blokktech ipart.

“Momentán minden decentralizált megoldás legalább pár lépéssel hátrébb van attól a terméktől, amit piaci forgalomba hozható megoldásnak tekinthetünk,” mondta Janiuk.

Ahogy sokan előtte megtették, Zawistowski a 90-es évek webes fejlesztéseihez és infrastuktúrájához hasonlította a helyzetet. Mialatt a webfejlesztőknek számos eszköz áll rendelkezésre webes applikációk fejlesztésére, a korábbi időkben a fejlesztőknek a semmiből kellett valamit felépíteniük.

És ez igaz a blokklánc technológiára is:

Nagyon gyakran fel kell találnod a spanyolviaszt egy probléma megoldásához. Nem újra feltalálni, hanem egyszerűen feltalálni azt.

A Golem béta itt tölthető le: https://golem.network/rendering/download/ . GNT token jelenleg fiat pénzért csak a Livecoin és Ethfinex váltón vehető.