Satoshi Nakamototól kérdeznél? Most megteheted!

Satoshi Nakamoto több mint 12 évvel ezelőtt gyakorlatilag eltűnt, de két mesterséges intelligenciával foglalkozó szakember újra fel akarja éleszteni a híres Bitcoin-alkotóval való csevegés lehetőségét. A bot egy ChatGPT modell, amelyet eddig csak Satoshi Nakamoto nyilvános írásai és néhány Bitcoinhoz kapcsolódó forrásanyag alapján képeztek ki.

Május 31-én a Bitcoin FilmFest társszervezője, Pierre Corbin és társfejlesztője, Hugo Ferrer közzétette a “Talk2Satoshi” nevű mesterséges intelligencia chatbotot, amely a Bitcoinra és a gazdaságra vonatkozó kérdésekre úgy válaszol, mintha Nakamotótól érkeztek volna.

Hogyan válaszol Nak-AI-moto?

A modell lényegében az OpenAI ChatGPT-je, amelyet egy korlátozott adathalmazon, többek között Nakamoto nyilvános e-mailjein és fórumbejegyzésein képeztek ki. A modell más forrásokból is merít, többek között Saifedean Ammous “The Bitcoin Standard” című könyvéből, Jeff Booth “The Price of Tomorrow” című könyvéből és Corbin “The Great Reset and the Rise of Bitcoin” című filmjéből.

A tesztelés során a chatbot olyan válaszokat generál, amelyek jellemzően bizonytalanok a fiat valuták jövőjét illetően, és bizakodóak a Bitcoinnal kapcsolatban, bár a kérés módjától függően ellentmondásos válaszokat is adhat. Például amikor a “Mi a Bitcoin jövője?” kérdés egy variációját kérdezték, külön válaszokat generált, melyek közül az egyik “ígéretes” a másik pedig “bizonytalan” jelzővel illette a digitális valuta jövőjét.

A modell még nincs felkészítve a Bitcoin legújabb fejlesztéseiből, így például az Ordinals protokollra vagy a BRC-20 tokenekre vonatkozó kérdésekre gyakran olyan választ generál, hogy nem tud véleményt mondani az ilyen témákról.

Nem az a lényeg, hogy ki tanít, hanem hogy mit és hogyan

Corbin szerint a bot célja megmutatni, hogy a mesterséges intelligencia eszközei potenciálisan felhasználhatók az oktatásban.

A modell képes kompetens válaszokat generálni, amikor a Bitcoinról kérdezik, például hogyan működik és hogyan bányásszák, és képes elmagyarázni a hálózat olyan aspektusait, mint például a satoshik.

A valódi személyhez hasonlóan a Nakamotót imitáló bot még szégyenlős a valódi személyazonosságának felfedésével kapcsolatban. (A közösség által Satoshinak hitt személyek listáját egy korábbi cikkünkben elemeztük).

“Az igazi nevem nem fontos. Ami fontos, az a hatalom decentralizációja, amit a Bitcoin képvisel, és a benne rejlő potenciál, hogy forradalmasítsa a pénzügyi rendszereket.”

A chatbot használata teljesen ingyenes. A kérdésünk feltétele után a weboldal kiírja, hogy az adott válasz legenerálása mennyibe került nekik (egy válasz átlagosan pár centnek felel meg) és felkínálja a lehetőséget, hogy támogassuk működésüket néhány satoshival.

satoshi

Teszteld Te is Satoshi kommunikációs képességeit!