Íme 6 Satoshi Nakamoto jelölt, akik feltalálhatták a bitcoint

Satoshi Nakamoto kiléte a mai napig rejtély, a bitcoin megalkotójának személyazonosságáról azonban több elmélet is született.

A Satoshi Nakamoto a bitcoin megalkotója (vagy megalkotói) által használt álnév, ezt a nevet használták a bitcoin fehér könyvének szerzőjeként 2008-ban. Nakamoto valódi személyazonosságát soha nem fedték fel, viszont becslések szerint a hálózat kezdeti időszakában körülbelül 1 millió BTC-t bányászhatott, amivel ma a világ leggazdagabb emberei közé tartozna. Az alábbiakban néhány olyan személyt sorolunk fel, akik egyesek szerint a bitcoin mögött állhatnak.

Nick Szabo

Nick Szabo magyar gyökerekkel rendelkező informatikus, jogász és kriptográfus, aki a digitális szerződésekkel és a kriptovalutákkal kapcsolatos kutatásairól ismert. Neki tulajdonítják az okosszerződések koncepciójának kidolgozását: ezek olyan automatikusan végrehajtódó szerződések, amelyek csak akkor hajtódnak végre, ha a szerződéskötéshez szükséges feltételek teljesülnek. Az okosszerződések ötletét Szabo már 1994-ben felvetette a “Smart Contracts: Building Blocks for Digital Markets” című cikkében.

Satoshi Nakamoto jelölt bitcoin

Szabo emellett a kriptográfiával kapcsolatos munkájáról is ismert, és a digitális eszközök úttörőjének számít. Ő hozta létre a bitcoin előfutárát, a “Bit Gold”-ot, amelyet az 1990-es évek végén egy blogbejegyzésben ismertetett. A híres kriptográfust sokan a bitcoin megalkotójának tartják, ennek ellenére ő ezt a mai napig tagadja.

Hal Finney

Hal Finney amerikai programozó és kriptográfus volt, aki már a bitcoin megjelenésekor támogatta a népszerű kriptovalutát. Finney volt a Pretty Good Privacy (PGP) szoftver egyik fejlesztője is, amelyet nemcsak hogy széles körben használnak az e-mail-ek titkosítására, de mára a legnépszerűbb titkosító programmá nőtte ki magát.

Satoshi Nakamoto jelölt bitcoin

Az amerikai programozó emellett a bitcoin hangos szószólója volt, és sokat írt a technológiában rejlő lehetőségekről különböző fórumokon és közösségi oldalakon.

Szabóhoz hasonlóan Finney is tagadta azokat az állításokat, miszerint ő hozta létre a bitcoint, de azt elismerte, hogy ő fogadta az első bitcoin-tranzakciót, amelyet Nakamoto hajtott végre. Hal Finney 2014-ben hunyt el egy ALS nevű betegségben, amiben egyébként Stephen Hawking is szenvedett. Finney-t a bitcoin közösségen belül széles körben ismerték és tisztelték.

Dorian Nakamoto

Dorian Nakamoto egy nyugdíjas japán-amerikai mérnök és fizikus, akit először a Newsweek egyik újságírója, Leah McGrath Goodman említett egy 2014-es cikkében, mint lehetséges Satoshi Nakamoto.

Satoshi Nakamoto jelölt bitcoin

A japán mérnök tagadta, hogy ő hozta volna létre a bitcoint, és kijelentette, hogy a cikk megjelenése előtt soha nem is hallott a BTC-ről. Azt is elmondta, hogy nem beszél folyékonyan angolul, és úgy érezte, hogy a cikk írásakor Goodman kiragadott bizonyos kijelentéseket az interjúból.

A cikk egyébként nagy médiavisszhangot váltott ki, sok újságíró személyesen látogatott el Dorian Nakamoto otthonához, hogy megpróbáljon interjút készíteni vele. A média emiatt sok kellemetlenséget okozott neki és a családjának, és később jogi segítséget kért a helyzet kezeléséhez.

Adam Back

Adam Back brit informatikus és kriptográfiai szakértő, aki részt vett különböző blokklánc- és kriptovaluta projektek fejlesztésében. Leginkább a Hashcash megalkotójaként ismert, amely a spam és a szolgáltatásmegtagadási támadások megelőzésére használt proof-of-work rendszer, és amely később a bitcoin bányászati mechanizmusának inspirációjául szolgált.

Satoshi Nakamoto jelölt bitcoin

Back emellett a cypherpunk közösségnek is aktív tagja, amely olyan aktivisták csoportja, akik a kriptográfia használata mellett érvelnek a magánélet és a polgári szabadságjogok védelmében. Back a fent említett Nakamoto jelöltekhez hasonlóan tagadta, hogy ő lenne a bitcoin megalkotója, de továbbra is hangos szószólója a magánélet védelmének, és rendszeresen felszólal a kormányzati megfigyelés és a polgári szabadságjogok megsértése ellen.

Wei Dai

Wei Dai szintén informatikus és kriptográfus, aki a digitális valutákkal és az elektronikus fizetési rendszerekkel kapcsolatos munkásságáról ismert, és a terület egyik úttörőjeként tartják számon.

Dai legjelentősebb projektje a B-money, egy 1998-ban kitalált anonim, elosztott elektronikus pénzrendszer. A B-money koncepciója inspirációként szolgált a bitcoin létrehozásához, és a Dai által írt B-money című dokumentumban bemutatott ötletek közül később sok beépült a bitcoin fehér könyvébe. Dai tagadta, hogy ő lenne Nakamoto, de Adam Back-hez hasonlóan továbbra is tagja a cypherpunk közösségnek.

Vili Lehdonvirta

Vili Lehdonvirta finn közgazdász, leginkább a digitális kultúra és gazdaság kutatásával foglalkozik. Az Oxfordi Egyetem egyik vezető kutatója, ahol a platformgazdaságokat és a digitális eszközök hatásait vizsgálja. Lehdonvirta számos tanulmányt és cikket publikált a kriptovalutákról és az online piacterekről, és rendszeresen vesz részt előadóként különböző konferenciákon és rendezvényeken.

Satoshi Nakamoto jelölt bitcoin

Kutatásai miatt Lehdonvirtában többen is Satoshi Nakamotót látják, azonban semmilyen jel nem utal arra, hogy a finn kutatónak köze lenne a bitcoin megalkotásához, és ő maga is tagadta, hogy ő lenne Nakamoto.