Satoshi szobor felállítását tervezik Ukrajnában

Satoshi szobor felállítását kezdeményezi egy csoportosulás Ukrajnában, ami egy évekkel ezelőtt eltávolított Lenin szobor helyét venné át. A projekt egy olyan globális kampány része, amely Satoshi Nakamoto emlékműveket építene világszerte.

Kijevben tervezik a Satoshi szobor felállítását

A bitcoin ismeretlen megalkotójának emlékműve Kijevben a Khreshchatyk utca és Taras Shevchenko körút kereszteződésénél kapna helyet, ahol néhány évvel ezelőttig Vlagyimir Lenin szobra állt. A szobrot 2013 decemberében tüntetők bontották le és távolították el. A tüntetés az Euromaidan egyik emlékezetes eseménye volt és amely drámai politikai változásokat eredményezett Ukrajnában. A tüntetések tetőpontján 2014 februárjában az akvitisták arany WC-t helyeztek el a talapzaton, amellyel a korrupció ellen akartak tiltakozni. Az akkori elnök Viktor Janukovics ellen az egyik vád az volt, hogy aranyozott WC-ket telepített vidéki birtokába Kijevhez közel. Az üres tér, szemben a Bessarabszkij piaccal, azóta a politikai kinyilatkoztatások és művészek helyévé vált.

wc
Forrás: Pinterest

A mostani kampány mögött állók két Satoshi projektet is terveznek. Az egyik egy virtuális szobor lenne, amely egy mobilalkalmazáson keresztül válna láthatóvá, amikor a telefont az emelvény felé fordítják. A digitális emlékművet a tervek szerint az ukrán VR és robotikai cég, a Raccoon World fogja megvalósítani. A virtuális szobor tervét egy ukrán vállalkozó, Alexander Soroka, a Startup Network alapítója is támogatja, aki 1 bitcoin adományozásával járult hozzá a kivitelezéshez.

A szervezők továbbá egy petíciót készülnek benyújtani a kijevi állami közigazgatási hivatalhoz, amelyben engedélyt kérnek egy valódi, fizikai emlékmű építésére. A szobor létrejöttéhez szükséges pénzt pedig közösségi finanszírozásból szeretnék összegyűjteni. A projektben résztvevők azt mondják, hogyha a városi hatóságok elutasítják a petíciót, akkor egy másik helyet keresnek Satoshinak. A helyi média hírei szerint a kijevi szobor felállítása egy globális kezdeményezés részét képezi, amely Satoshi emlékműveket tervez felállítani szerte a világon és egy ún. blokklánc köztársaság létrehozása is a célok között szerepel.

Nem is olyan régen, hasonló kezdeményezés zajlott le Szlovéniában is. Idén márciusban Kranj városa felállította a világ első bitcoin és blokklánc emlékművét, amely egy körforgalom közepén helyezkedik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük