Bitcoin szobor Szlovéniában – Átadták az első bitcoin emlékművet a világon

A szlovén Kranj városa ad otthont a világ első bitcoin szobor alkotásának, melyet a héten adtak át a szomszédos országban.

Bitcoin szobor Szlovéniában

Szlovénia eddig is híres volt arról, hogy úttörő országnak számított a kriptopénzek és a bitcoin elterjedésében. Innen indult ugyanis évekkel ezelőtt a Bitstamp kripto tőzsde is, mely mára az egyik legnépszerűbb kereskedési platform lett a világon.

Forrás: Andrej Trcek

Most pedig egy hatalmas bitcoin B betűt helyeztek el Kranj városának egyik központi körforgalmának közepén. A fémből készült művet Aleksander Frančeškin és Selman Čorović keze munkáit dícsérik. A bitcoin szobor létrehozásának költségeit a 3fs és a Bitstamp finanszírozta.

A jelenleg luxemburgi székhelyű Bitstamp 2011 augusztusában Szlovéniában alakult és 2013-ban az Egyesült Királyságba, majd pedig 2016-ban Luxemburgba helyezte át a székhelyét. Nejc Kodrič a tőzsde igazgatója, aki ma is aktív tagja a helyi kriptoközösségnek az alábbiakat nyilatkozta a szobor átadása kapcsán:

“Úgy gondoljuk, a bitcoinnak igenis van itt keresnivalója. A célunk, hogy megbízható, könnyen használható szolgáltatást tudjuk nyújtani cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt, akik bitcoint szeretnének váltani.”

A bitcoin szoborról további képek találhatóak Andrej Trček helyi fotós oldalán.

Bitcoin és a művészet

Bitcoin szobor JekatyerinburgbanBár Kranj város önkormányzata bizonyára az első, mely engedélyezte a bitcoin témájú installációt, többször előfordult már, hogy bitcoin művek jelentek meg világszerte – elvégre nem véletlenül beszélünk egy országhatárokon átnyúló digitális pénzről.

Tavaly júliusban egy ismeretlen művész bitcoin karaktert festett az orosz Jekatyerinburg városának egyik folyó parti szobrára. Emellett a kriptopénz témájú graffitik és rajzok egyre többször jelennek meg világszerte. Éppen ezért már egy erre szakosodott oldalon, a Cryptoart oldalán lehet nézegetni a témában készült alkotásokat, melyek közül sokat meg is lehet vásárolni.

Egy korábbi összefoglalónkban pedig kitérünk rá, hogy egyre elterjedtebb a kriptopénz alapű műtárgy vásárlás is. A bitcoin és a művészet tehát egyre jobban összefonódik, mely azért is örömteli, mert a történelem során a művészet mindig is fontos szerepet járszott a fontos mozgalmak elterjedésében, ahogy az alábbi videó ars poeticája is kihangsúlyozza:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük