Savanyú uborkával bővült a DeFi-étlap

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Még mindig van gőz a decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazásokban az elburjánzó csalások és olcsó protokoll-másolatok ellenére is.

A napokban egy új .finance projekt indult Pickle, azaz savanyú uborka néven. Annak ellenére, hogy a kreátora viccesre vette a figurát a névvel és a projekt logójával (ami a Rick és Morty sorozat Pickle nevű karaktere) a protokoll és a natív PICKLE token meglepően jól teljesít.

A projekt mögé sorakozott néhány Ethereum influenszer is, aminek hatására a token 1000 százalékos erősödést tudhat maga mögött az elmúlt 48 órában.

A legtöbb étlapról szedett DeFi projekt úgy ahogy van kiégett pár nap alatt, zéró hozzáadott értékkel, zéró munkával mögöttük. Egy vagy több csoport felpumpálta az árát kiszállt a topon majd hagyta a mélybe zuhanni és ment a következő DeFi-re.

A PICKLE viszont úgy tűnik más lehet, hacsak másért nem is, mert az alkotójuknak sikerült bevonni néhány ismertebb Twitter influenszert.

Ha rápillantunk a Pickle honlapjára, akkor maradandót nem kapunk, szinte egy az egyben ugyanaz mint a SushiSwap, HotdogSwap, YAM és jó ég tudja melyik más étlap-token másolata: egyszerű felhasználófelület a token árával, kínálatával és a teljes szerződésben zárolt értékkel (már ha egyáltalán mutatna valami értéket).

Az ötlet mögötte az, hogy a PICKLE token segítségével a stabilcoin felhasználók csökkenthessék a DAI vagy Synthetix USD coinok kereskedési költségeit, amik a fixárfolyamuk ellenére 2-4%-kal magasabban kereskedett az elmúlt egy hónapban.

A szerződés célja, hogy egyensúlyba hozza a likviditás poolok kifizetéseit azzal, hogy a piaci mechanizmusok automatikusan normalizálják a stabilcoinok árfolyamát:

“Több jutalmat kapnak a fixárfolyam alatti stabilcoin poolok és kevesebbet a fixárfolyam fölötti stabilcoin poolok. Ez arra ösztönzi a felhasználókat, hogy megszabaduljanak fixárfolyam fölötti stabilcoinjaiktól és fixárfolyam alatti stabilcoinokat vegyenek,” áll a Pickle fehér könyvében.

Ezentúl a projektet migrálnák a pVaults-ra ami egy on-chain arbitrázs rendszer a stabilcoinok és PICKLE token letéteknek. A letétet elhelyezők tokenben részesülnek és segítik normalizálni a stabilcoinok árfolyamait.

És itt álljunk meg egy szerzői magánkommentre, amit senki ne vegyen befektetési tanácsadásnak: a DeFi projektek belső (hack, ETH tranzakció költségek) vagy külső tényezők (BTC bezuhanása) hatására ki fognak pukkanni, de az észrevehető, hogy egy mélyebb decentralizáltságú pénzügyi rendszer halovány ígéretét hordozzák. Akik értik és tisztában vannak a DeFi rendszerek működésével, azok most jól keresnek, de amit pillanatnyilag egy kriptókban jártas hétköznapi felhasználó lát, az egy masszív kavalkád, ahol az eget verő hozamok hatására egyre több ETH letét tűnik el ezekben a nem auditált protokollokban. A DeFi-knek pukkannia kellene végre és a vérrontás után hátramaradott projektekre alapozva fenntartható pályára állnia.

Vannak olyanok, akik értik és átlátják a DeFi-k működését vagy a kreátoraiknak sikerült néhány nevesebb Twitter / WeChat influenszert bevonnia.

Ez látszik kirajzolódni a pillanatok alatt 200 millió dollárt gyűjtő Pickle esetében is, amiről már Dovey Wan, a Primitive Capital befolyásos alapítója is tweetelt:

“Több mint 10k PICKLE tokent adtam el 5$-ért. felkelek és már 60$??? Ez nem egy zöld coin???”

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.