Sebezhetőséget találtak a Lightning hálózati szoftverekben

Sebezhetőséget találtak a fejlesztők a bitcoin Lightning hálózatot használó szoftverekben. Ha a szoftverek nem kerülnek frissítésre, akkor a felhasználóknak a bitcoinjaik elvesztésével kell számolni.

A bugról még augusztus 30-án beszélt először a Lighting fejlesztő Rusty Russel és kedden erősítette meg, a Lightning Labs fejlesztőcég technológiai vezetője a sebezhetőség aktualitását.

Hogy konkrétan volt-e valaki, aki emiatt elvesztette volna a bitcoinjait, arról nincs hír. A bug okozta sérülékenységnek több Lightning csomóponti verzió is ki van téve és azonnali frissítésre szorulnak.

A Lightning egy kísérleti stádiumban lévő második rétegű megoldás, ami azt ígéri, hogy közel zéró díjért lehet bitcoinokat küldeni azonnal, a világ bármely pontjára. A megoldás segítségével realitássá válhat a Bitcoin elterjedése mint fizetőeszköz a hétköznapi életben.

A bug azonban arra figyelmeztet, hogy még rengeteg a tennivaló, hogy piacérett, megbízható termékké váljon.

“Biztonsági problémákat találtak különböző Lightning projektekben, ami a bitcoinok elvesztését is eredményezheti,” írja Russel az eredeti bejegyzésben. “További részletekről 4 héten belül (2019-09-27) beszámolunk, kérjük még azelőtt frissítsetek.”

A Lightning Labs, a második rétegű utalási megoldás vezető fejlesztőcége egy közleményben hangsúlyozta ki a Lightning kezdetlegességét.

“Szeretnénk a közösséget figyelmeztetni, hogy továbbra is korlátozott eszközök állnak rendelkezésre a hálózaton egy széleskörű bitcoin kár enyhítésére,” írták, “kérjük ezt tartsátok észben mikor bitcoint helyeztek a hálózatra még ebben a korai szakaszában.”

Lightning Labs többször is figyelmeztette a fejlesztőket és a Lightning hálózattal kísérletező vállalkozásokat, hogy azt csakis saját felelősségre tegyék.

A szóban forgó bugos verziók az LND 0.70 és az alattiak, a C-Lightning 0.70 és alatta, valamint az  éclair 0.3 és alatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük