Az amerikai felügyelet: a decentralizált kriptopénzek nem számítanak értékpapírnak – függetlenül attól hogy hívjuk őket

A SEC ismét hivatalosan is megerősítette, hogy a bitcoin és ethereum nem számít értékpapírnak. Az egyik legvitatottabb kérdést végre konkrétan megválaszolták.

A SEC kijelentette, hogy a bitcoin és az ethereum nem számít értékpapírnak

Az All Market Summit: Crypto rendezvényt a Yahoo Finance szervezte San Franciscoban. Az eseményen csütörtökön az amerikai értékpapír felügyelet, a SEC egyik igazgatója nyilatkozott. William Hinman hivatalosan is állást foglalt a kriptopénzek jogállását tekintve egy kérdésre adott válaszában.

Korábban Jay Clayton SEC elnök már kijelentette, hogy az értékpapír definíciójába nem fér bele a bitcoin és a többi kriptopénz fogalma. Mindamellett a tokenek viszont annak számítanak. Hinman mostani kijelentése arra vonatkozik, hogy a jogállás nem attól függ, hogy tokent vagy kriptopénz a neve egy érmének. Sokkal inkább attól, hogy hogy milyen módon értékesítik, mit ígérnek és hogyan viselkednek a piacon.

A SEC nem fogja megváltoztatni a kriptopénzek és digitális eszközök szabályozását, hanem inkább elkezdi alkalmazni a meglévő szabályokat,. Korábban a bitcoin és az ethereum érméket lehetett volna értékpapírként kezelni, de a megegyezés az lett, hogy sokkal inkább viselkednek árupiaci termékként, így jobban hasonlítanak az olajra vagy az aranyra.

Hinman szerint nem az elnevezés, hanem a mögöttes tartalom számít. A gazdasági tartalom fontosabb, mint, hogy mi a neve az eszköznek. Amennyiben egy kriptopénz hálózat kellően decentralizált és a vásárlókat nem befolyásolja egy harmadik központi fél a várakozásaiban, akkor az érme nem számít értékpapírnak. Hasonlóképpen, attól hogy egy befektetési lehetőséget „pénz”, „érme” vagy „token” neveken hívnak, még valójában továbbra is értékpapírnak minősül.

Így tehát a legnagyobb kriptopénzek, mint a bitcoin és ethereum nem számít értékpapírnak a SEC álláspontja szerint a decentralizált hálózat miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük