SEC figyelmeztetés az elsődleges kriptopénz kibocsátások kapcsán

Az amerikai tőzsde és értékpapír piaci felügyelet, a SEC kedden figyelmeztést adott ki.  A nyilatkozat alapján mostantól egyértelmű, hogy a digitális pénzek és tokenek kibocsátása szövetségi törvény alá tartozik az Egyesült Államokban.

SEC figyelmeztetés az ICO-k kapcsán

SEC figyelmeztetés a kriptopénz kibocsátások kapcsánA felügyeleti szerv keddi nyilatkozatában elmondta, hogy az utóbbi időben tanulmányozták a token kibocsátásokat. Különös képpen figyelmet szenteltek az ethereum DAO ügyre, mely drámai körülményeket eredményezett a kriptopénz piacon.

A SEC álláspontja szerint, a DAO tokenek valójában értékpapírnak minősülnek. Ennek ellenére egyelőre a felügyelet nem tervez semmilyen bírságot kivetni a projektre, amiért nem követték az értékpapír kibocsátásokhoz kapcsolódó szabályokat.

Most mindössze egy figyelmeztetést adott ki a SEC az elsődleges kriptopénz kibocsátások kapcsán. Céljuk a szektor és az piaci szereplők figyelmének felhívása a veszélyekre.

A figyelmeztetésben ez áll:

“A felügyelet úgy véli szükséges a közvélemény tájékoztatása az elsődleges kriptopénz kibocsátások kapcsán. A SEC hangsúlyozza, hogy az amerikai szövetségi törvények kihatnak a megosztott főkönyvi technológiára is amennyiben adott követelmények és feltételek teljesülnek. Függetlenül attól, hogy az adott tokenek kibocsátása mögött milyen szervezet vagy technológia áll.”

Stephanie Avakian, a SEC szabályozás végrehajtásért felelős igazgatója hozzátette, hogy a virtuális tranzakciók mögött álló innovatív technológia nem jelenti azt, hogy azok a platformok melyek értékpapír kibocsátásban vennének részt mentesülnek a törvényi szabályozás alól. A szabályozás célja a befektetők védelme és a piac intergritásának fenntartása.

Befektetési javaslatok is megjelentek

SEC figyelmeztetés az ICO-k kapcsánA DAO kapcsán megjelent közlemény mellett a SEC további javaslatokat is közzé tett az ICO-k, azaz az elsődleges kriptopénz kibocsátások kapcsán. A javaslatok között szerepelnek figyelmeztetések is. Például hogy az ICO-k jelentős kockázattal rendelkeznek, mert magas a csalás esélye a résztvevő finanszírozók számára.

Az elsődleges kriptopénz kibocsátásba befektetés esetén tisztában kell lenniük a finanszírozóknak, hogy a befektetett összegük nem jár vissza egy esetleges csalás vagy lopás esetén. Bár vannak jogok amiket a szövetségi értékpapír törvények lefednek, a visszakövetelhető összeg a fenti esetekben meglehetősen kevés.

A SEC nyilatkozata hónapokkal azután történt csak meg, hogy a kriptopénz közösség hivatalosan is felkérte a felügyeletet, hogy bocsásson ki iránymutatást a blokkláncon kibocsátott eszközök és ICO-k kapcsán. Naponta jelennek meg úgy ICO-k a piacon és az utóbbi időben elszaporodtak a csalások, ezért a SEC állásfoglalását már várta a piac.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük