Elhalasztotta a döntéshozást az SEC a spot ethereum-ETF-ek ügyében

A Grayscale és a BlackRock azon vállalatok közé tartozik, amelyek spot ether ETF-et szeretnének piacra dobni.

Az Amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) nem hozott döntést a Grayscale Investments legutóbbi kérvényében. A cég ebben az Ethereum trust termékét (ETHE) tőzsdén kereskedett alappá (ETF) szeretné változtatni. Egy nappal korábban a kormányügynökség hasonló döntésre jutott a BlackRock azonos beadványával kapcsolatban is.

Az SEC hagyományosan ellenállást tanúsít a kripto-ETF termékekkel szemben. Eddig még csak néhány spot bitcoin ETF-nek adott zöld utat korábban januárban. A döntéshozás szerdai elhalasztása így nem meglepő sem a Grayscale, sem pedig a BlackRock esetében.

Az ETF-beadványok kapcsán a kibocsátók és a tőzsdék most újabb dokumentumokat nyújtanak be, amelyben a szabályozó aggodalmaira próbálnak meg válaszokat adni. Továbbra is kérdéses azonban, hogy mikor jelenhetnek meg az első spot ethereum ETF-ek az USA-ban.

Az e heti történések felvetnek néhány kérdést. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy a spot ethereum ETF-ek mennyire fognak hasonlítani a bitcoinalapú társaikra.

Az Ethereum és a Bitcoin közötti különbségeket keresik

„Vajon a véleményezők egyetértenek abban, hogy a Bitcoin-ETP-k tőzsdei jegyezését támogató érveknek hasonlóan érvényesnek kell lenniük a részvénykre is?” – kérdezik a beadványban. „Léteznek az ETH ökoszisztémáján belül olyan jellemzők – beleértve a proof of stake konszenzusmechanizmust és azt a tényt, hogy az irányítás és a befolyás kevés személy vagy entitás kezében összpontosul –, amelyek egyedi aggodalmakra adnak okot az ETH csalásra és manipulációra való érzékenysége kapcsán?”

A további kérdések kitérnek a piaci manipulációra is, a spot és határidős piacok közötti korrelációra, valamint arra, hogy vajon a CME határidős piaca jelentős mérettel rendelkezik-e – ezek ahhoz hasonló kérdések, amelyeket az SEC a bitcoinnal kapcsolatban tett fel a kérelmek elbírálása során.