A SEC elutasította a bitcoin ETF-et, a hírre 975 dollárig esett a kriptopénz ára

Az amerikai értékpapír felügyelet, a SEC pénteken magyar idő szerint este 10 órakor elutasította a Winklevoss testvérek bitcoin ETF-ét. A döntés oka, hogy a felügyelet szerint túl nagy a csalás kockázata a bitcoin kereskedésben.

A SEC elutasította a bitcoin ETF beadványt

A SEC elutasította a bitcoin ETF beadványtCsütörtökön már beszámoltunk róla, hogy milyen pro és kontra érvek szóltak a bitcoin ETF jóváhagyása mellett és ellen. A 2013 óta húzódó kérdést most egyelőre lezártnak tekinti a SEC.

A döntést megelőzően a hatóság többször kért be nyilvános véleményeket a kriptogazdaság szereplőitől. A Winklevoss testvérek pedig a kezdeti 20 millió dolláros tőkealapot 100 millió dollárra emelték időközben. Most mégis elutasító döntés született.

A negatív döntés oka

A sajtóközleményben a bitcoin ETF elutasítását így kommentálta a felügyelet.

“A SEC megtárgyalta a hivatkozott beadványt és úgy véli az nincs összhangban a tőzsde törvény 6(b)(5) pontjával. Eszerint ugyanis a beadványt úgy kell megalkotni, hogy az megadályozhassa a csalást és a manipulatív tevékenységeket ezáltal védve a köz javát.”

A hatóság ezután hozzátette, hogy egyelőre a homályos szabályozási környezet miatt a csalás kockázata túl magas ahhoz, hogy bármely fajta bitcoin ETF a közeljövőben jóváhagyásra kerüljön. A hasonló termékek jóváhagyásához  ugyanis a megfelelő technológiai háttér mellett szabályozott piac is szükséges, tették hozzá.

A felügyelet úgy véli, a bitcoin még mindig a fejlődés korai szakaszában jár. Idővel pedig kialakulhatnak a szabályozott bitcoin piacok. Amennyiben ezek a bitcoin piacok létrejöttek, a tőzsdén kereskedett bitcoin termékek létjogosultságát újra megvizsgálhatja a hatóság, hogy azok megfelelnek-e a törvényben foglaltaknak.

Ez utóbbi mondattal a SEC tulajdonképpen nyitva hagyta azért a lehetőséget a bitcoin ETF előtt. A jövőben tehát esetlegesen elfogadhatnak egy beadványt, abban az esetben ha a piac megfelelően szabályozásra kerül.

975 dollárig esett vissza a bitcoin ára

A hírre a bitcoin árfolyama tegnap este azonnal erős zuhanással reagált. 1280 dollárról pár perc alatt 975 dollárig esett a bitcoin ára magas kereskedési forgalom mellett, ahogy ez várható is volt. Az árfolyam nagyrészt azóta már korrigált, jelenleg kevéssel 1200 dollár alatt lehet egy bitcoint vásárolni, a most még nem szabályozott piacokon.

A hivatalos döntés PDF-ben itt letölthető angolul a SEC oldaláról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük