A DAO hardfork megszavazása: mit hoz a jövő?

Az Ethereum hálózat tagjainak többsége a DAO hardfork megszavazása mellett döntött a múlt havi komoly biztonsági visszaélés után. Ez lényegében annyit jelent, hogy közösen kárpótolni fogják a lopás károsultjait.

A DAO-k és okosszerződések problémája

Az okosszerződések kulcsproblémája az, hogy hihetetlenül bonyolult biztosítani őket a fejlődésük ilyen korai szakaszában. Épp ezért van az, hogy a biztonsági szakértők további pénzügyi katasztrófákra számítanak az Ethereum hálózatán. A Rootstock, egy Ethereumhoz hasonló kriptovaluta, a progresszív decentralizáció szükségessége mellett érvelt a hasonló problémák megelőzése céljából.

Ezt az alapvető problémát az okosszerződésekkel Charles Hoskinson, az Ethereum egyik társalapítója foglalta össze:

Sajnos a hasonló ötletek rengeteg csapdát és más szörnyűségeket hordoznak magukban. Hogy miért? Mert emberek alkották őket. Az algoritmusok elég buták, az emberek viszont okosak. Ha valaki elkészít egy algoritmust, akkor jön valaki más, aki megtalálja a módját, hogy lopjon a többiektől. És pontosan ez történt a DAO-val.

Közel egy hónap heves vita után született meg a döntés az Ethereum közösségében. A kérdés most az, hogy a következő blokk elérésére hogyan reagál a piac: ha az 1 920 000-ik blokkot is viszonylag kis mozgás fogadja, akkor az általános bizalom mindenképp nőni fog az Ethereum felé. Ennek oka az, hogy ebben az esetben valószínűsíthető, hogy a döntést egy működő és pragmatikus közösségi döntésként értékeli a piac.

Az Ethereum ezzel egyértelmű jelzést küld a blokklánc technológia és szabályozás irányába, valamint bizonyítják elkötelezettségüket a tolvajok megbüntetése mellett.

A bitcoin közösség ellenzi a hardfork-ot

A DAO hardfork megszavazása komoly visszhangot váltott ki a bitcoin közösségben. Véleményük szerint az, hogy az Ethereum kárpótolja az ellopott DAO tokenek tulajdonosait, teljes mértékben a blokklánc elvei ellen szól. Hoskinson azonban úgy látja, hogy a jelenlegi problémák egy új lehetőséget kínálnak a harmadik generációs blokkláncok számára, amelyeknek a szabályozás is szerves része.

Ennek egy példája a Tezos projekt, aminek modelljét akár a bitcoin, Ethereum vagy más nyilvános blokklánc is adaptálni tudná a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.