A SEC pert indított az FTX-hez kapcsolódó bank ellen

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) pert indított a Silvergate Capital Corporation ellen, amely egy kriptobarát bank mögött áll, és állítólag segített a csődbe ment FTX tőzsdének csalási tevékenységeiben. A vádak szerint a Silvergate közel 9 milliárd dollárnyi gyanús átutalást nem észlelt az FTX és kapcsolódó entitásai között.

SEC vádak a Silvergate ellen

A SEC július 1-jén nyújtotta be a keresetet New York déli kerületi bíróságán. A vádak szerint a Silvergate és annak korábbi vezérigazgatója, Alan Lane, valamint korábbi kockázatkezelési igazgatója, Kathleen Fraher félrevezették a befektetőket. Állításuk szerint a cég BSA/AML programjának erősségét és a kriptovaluta ügyfelek – például az FTX – monitorozását eltúlozták. Emellett a volt pénzügyi igazgatót, Antonio Martinót azzal vádolják, hogy félrevezette a befektetőket a cég veszteségeiről, amelyek az FTX összeomlása után következtek be.

Gurbir Grewal nyilatkozata

Gurbir Grewal, a SEC végrehajtási igazgatója szerint a Silvergate állítólag nem észlelte a közel 9 milliárd dollárnyi gyanús átutalást az FTX és kapcsolódó entitásai között, ami jelentős veszteségeket okozott a befektetőknek. Grewal szerint a cég és vezetői továbbra is félrevezették a befektetőket az FTX összeomlása után, 2022 novemberétől egészen 2023 januárjáig.

A Silvergate és vezetőinek büntetése

A SEC szerint a Silvergate beleegyezett, hogy 50 millió dolláros polgári büntetést fizet, anélkül, hogy elismerné vagy tagadná a vádakat. Lane és Fraher szintén vállalták a büntetés kifizetését, előbbi 1 millió dollárt, utóbbi pedig 250 ezer dollárt fizet. Az egyetlen, aki nem kötött megállapodást a SEC-vel és bíróság elé áll, az Martino.

A Silvergate önkéntes felszámolása

Silvergate 2023 márciusában önként felszámolta magát, miután több kriptovállalat bejelentette, hogy megszakítják vele a kapcsolatot az FTX-hez való kötődése miatt. Az FTX 2022 novemberében csődöt jelentett, és több vezetőjét, köztük a volt vezérigazgatót, Sam Bankman-Friedet bűncselekményekkel vádolták meg.

Az FTX ügyfelek pere

A SEC fellépését követően egy bíró jóváhagyott egy FTX felhasználók által indított csoportos pert a Silvergate ellen, amelyben azt állítják, hogy a bank tudott az FTX csalárd tevékenységeiről. A cég tagadja ezeket a vádakat.

A SEC jövőbeni kripto szabályozása

Június 27-én és 28-án az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága két határozatot adott ki, amelyek befolyásolhatják a SEC kriptovaluta végrehajtási ügyeit. Az egyik határozat szerint az értékpapír-csalással kapcsolatos SEC polgári ügyek alperesei jogosultak esküdtszéki tárgyalásra.