Sam Bankman-Fried segít az FTX befektetőinek a hírességek elleni perekben

A bukott FTX alapító, Sam Bankman-Fried együttműködik a kriptotőzsdét népszerűsítő hírességeket célzó csoportos perben.

A hírességek listáján szerepel többek között Tom Brady, Shaquille O’Neal, Stephen Curry, Shohei Ohtani, Gisele Bundchen, Larry David és még sokan mások.

Sam Bankman-Fried együttműködik a hírességek elleni nyomozásban

Egy pénteken benyújtott új dokumentum szerint Bankman-Fried egyezségre jutott a panaszosokkal, és “ésszerűen együttműködik” a felperesek ügyvédeivel, hogy segítsen az áldozatoknak a pénzügyi károk megtérítésében. Az egyezség elfogadása a kerületi bíróság jóváhagyásától függ.

A perben azt állítják, hogy a Bankman-Fried és az általa toborzott, és a céget támogató hírességek mintegy 11 milliárd dolláros veszteséget okoztak az amerikai fogyasztóknak.

A vádlottak listáján számos olyan híresség és sportoló szerepel, akik az FTX-et támogatták. Többek között a visszavonult NFL irányító Tom Brady, Brady volt felesége és modellje, Gisele Bündchen, a visszavonult NBA kosárlabdázó Shaquille O’Neal, az aktív NBA játékos Stephen Curry, az MLB dobó Shohei Ohtani, a Shark Tank sztárja és befektető Kevin O’Leary és az aktív NFL irányító Trevor Lawrence.

Az alábbi videón Shaquille O’Neal látható, ahogy bejelenti partnerségét az FTX-el, majd a következő szavakkal buzdít: “én benne vagyok, és te?“.

A sztárok közül sokan a kereskedési platform “nagykövetei” voltak, míg mások főműsoridős reklámokban szerepeltek. Mindez jól mutatja, hogy még akkor sem bízhatunk igazán valamiben, ha azt világhírű sztárok reklámozzák.

A felperesek azt remélik, hogy az FTX 2022 novemberében bekövetkezett összeomlása után talán visszaszerezhetik veszteségeik egy részét. A 32 éves alapítót márciusban 25 év börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletet olyan érvek súlyosbították, mint az igazságszolgáltatásba való beavatkozás és a tanúk manipulálása. Az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta.

A jóváhagyásra váró megegyezés részeként SBF beleegyezett, hogy átadja az összes nem bizalmas dokumentumot, amely részletezi a vagyoni helyzetét, illetve a Google és az Amazon által is támogatott mesterséges intelligencia startupba, az Anthropicba való befektetéseit. Emellett eskü alatt tett nyilatkozatot arról, hogy a nettó vagyona negatív, és dokumentumokat adna át a felperesekről.

Bankman-Fired arra is készül, hogy az  FTX befektetői csoportjának rendelkezésére bocsásson minden tudásában lévő információt a könyvelőkről, ügyvédekről és kockázatitőke-társaságokról.

Többen megegyeztek

SBF több vádlott társa már beleegyezett valamiféle együttműködésbe. Köztük volt barátnője, Caroline Ellison, aki az Alameda Research fedezeti alapokkal foglalkozó cég vezetőjeként is dolgozott, az FTX társalapítója, és a vállalat korábbi vezetője.

Az FTX-et népszerűsítő több közösségi média híresség, köztük több finance youtuber, is megállapodásra jutott. A bírósági dokumentumok szerint beleegyeztek, hogy hozzájárulnak egy 1,4 millió dolláros közös alap létrehozásához a felperesek perének finanszírozására.