Újra lecsaphat a SEC, az Uniswap Labs készen áll a harcra

Miután a Tőzsdefelügyelet a pert fontolgatja, az Uniswap Labs közölte, hogy “készen áll a harcra” a SEC ellen. Úgy vélik, hogy intézkedéseik és protokolljuk teljes mértékben megfelel a törvénynek.

A SEC szerdán kézbesítette a vizsgálati eljárás eredményeként kiadott hivatalos dokumentumot, amiben fontolóra veszik a per indítását.

Újra lecsap a SEC, az Uniswap lehet a következő áldozat

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) újabb kriptovállalatot készül beperelni. Ezúttal az Uniswapot az egyik legnagyobb decentralizált tőzsdét vette célba. Az Uniswap Labs szerdán sajtóközleményben nyilvánosan megerősítette a hírt, és biztosította követőit, hogy a csapat “készen áll a harcra“.

Ez a legújabb politikai erőfeszítés, amely még a kriptopiac legjobb szereplőit is célba veszi, mint az Uniswap és a Coinbase.

Közölte a kriptotőzsde csapata, utalva a SEC 2023 júniusában indított perére az ország legnagyobb központosított kriptotőzsdéje ellen.

Tavaly márciusban a Coinbase kapott hivatalos dokumentumot a Felügyelettől. A tőzsde válaszul beperelte a szabályozó hatóságot áprilisban. A SEC aztán júniusban vádat emelt a Coinbase ellen, mert be nem jegyzett értékpapírtőzsdeként működött. Az ügy még mindig folyamatban van.

Egy további per jelentősen fokozná a SEC egyébként is intenzív kriptoellenes háborúját, amiről korábbi cikkeinkben részletesen olvashatsz.

Az Uniswap, a SEC-Ripple per egyik bírósági döntésére hivatkozva kijelentette, hogy a protokollján kereskedett eszközök túlnyomórészt nem minősülnek értékpapírnak. A decentralizált tőzsde állítása szerint a jelenlegi jogszabályok értelmében a SEC nem rendelkezik joghatósággal az önellenőrzésen alapuló, láncon belüli kereskedési döntések felett.

Az Uniswap Labs az Ethereumon működő Uniswap protokoll elsődleges támogatója és fejlesztője. A protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy engedély nélküli, globális és decentralizált módon férjenek hozzá a kereskedési és likviditási tokenekhez. A tőzsde több mint 6,1 milliárd dolláros felhasználói betéttel rendelkezik, és 2 billió dollárnyi tranzakciót dolgozott fel hackelés nélkül.

Az FTX 2022 novemberében bekövetkezett összeomlása óta a SEC folyamatosan pereskedik a kriptovállalatok ellen. A legnagyobb célpontjai azonban a központosított tőzsdék voltak, vagyis olyan hagyományos cégek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a kriptók vásárlását és kereskedelmét. Bár eddig nem indítottak pert a legnagyobb decentralizált tőzsdék ellen, mindez most változhat.