Visszaélt az SEC a hatalmával, közel kétmillió dolláros bírságot fizet

Az SEC kontra DEBT Box ügy 2023 júliusában kezdődött, amikor az amerikai tőzsdefelügyelet pert indított a decentralizált, környezetbarát, blokklánc-technológiát alkalmazó cég ellen egy állítólagos kriptocsalás miatt. Az SEC szerint a DEBT Box által kibocsátott tokenek valójában nem voltak bányászhatók és egy 50 millió dolláros csaláshoz kapcsolhatók.

Az ügy azonban váratlan fordulatot vett, az SEC pedig szankcionálásra került a „rosszhiszeműség” és a „hatalommal való durva visszaélés” miatt. Robert Shelby, amerikai kerületi bíró közel kétmillió dolláros bírságot szabott ki az SEC-re.

SEC kontra DEBT Box

A DEBT Box egy kriptovaluta és blokklánc-alapú vállalat, mely nevéből adódóan decentralizált, környezetbarát, blokklánc-alapú technológiai megoldást kínál ügyfelei számára számos iparágban. A vállalat célja, hogy különböző tokenek segítségével támogassa az iparágban folytatott tevékenységeket és fejlesztéseket, melyek közül érdemes kiemelni a természetes gáz kitermelését (NATG), a fejlett távérzékelési és műholdas képalkotási technológiákat (XPLR) és az aranybányászatot (DLG).

A vállalat ellen 2023 júliusában az amerikai tőzsdefelügyelet azzal az indokkal indított pert, miszerint a DEBT Box félrevezeti a befektetőket, és a cég által kibocsátott tokenek valójában nem is bányászhatók, hanem szimplán a Binance Smart Chain-en hozzák létre őket a jóhiszemű befektetők kizsákmányolása céljából. Az ügy során a DEBT Box eszközei befagyasztásra kerültek, a platform jelentős zavarokat szenvedett, a vállalat értéke pedig 56%-kal esett vissza.

Az ítéletet végül Robert Shelby, az Utah Kerületi Bíróság bírója hozta meg végül a DEBT Box javára. A bíró állítása szerint az SEC félrevezető bizonyítékokat mutatott be, hamis nyilatkozatokat tett közzé és állításuk több helyen is pontatlan volt, melynek következtében lezárásra került a több, mint 300 ezer felhasználóval rendelkező platform ügye. Az SEC-t a hatalommal való visszaélés miatt 1,8 millió dolláros bírság befizetésére kötelezték.

Az ügy hozadéka

A DEBT Box marketingigazgatója monumentális győzelemnek nevezte az SEC ellen aratott diadalt, mely nemcsak a cég sikere, hanem az egész Web3-iparé. Miguel Francis-Santiago szerint az Egyesült Államok lemaradt a digitális innovációban, az ország mostanra pedig a digitális eszközök sivatagává vált. A vállalat felsővezetője szerint folytatniuk kell a fejlődést, és tartani a lépést a globális elittel.

Laura Sanders, a Blockchain Association nonprofit szervezet politikai tanácsadója szerint az ítélet rá kell világítsa az SEC-t, hogy nem folytathatnak a jövőben tisztességtelen és megtévesztő taktikát a digitális eszközök ellen, mivel a végrehajtások a közelmúltban rendkívül visszataszítóak voltak.

Amanda Tuminelli, a DeFi Oktatási Alap jogi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az ügy újratárgyalása esetén szintén Robert Shelby bíró előtt kell megjelenni, aki a DEBT Box-ot fogja képviselni. A bíróúr rendkívül fontos feltételt támasztott az SEC-vel szemben, és az újratárgyalás esetén „nem felejti el”, mi történt az első körben.

Fellépés a kriptovaluták ellen

Gary Gensler 2021 áprilisi beiktatását követően az SEC könyörtelenül fellépett a kriptovaluta-ipar ellen, számos hol alapos, hol alaptalan perbe kezdett az iparban tevékenykedő vállalatok ellen, akik állítólag nem-bejegyzett értékpapírok (security) kereskedésével foglalatoskodtak. A hatóság keménykezűségéről az ipar és a törvényhozás is egyetért, a demokraták és republikánusok is világosabb szabályozási keretet követelnek a kriptoszféra számára.

Mivel a 2024-es amerikai elnökválasztás egyre közeledik, úgy a kriptovaluta-szabályozás kérdése is egyre fontosabbá válik. A kriptovaluta-ipar szereplői évek óta kérik a világos szabályozási rendszert az SEC-től, eddig hiába. Gary Gensler fellépését pedig többen, például Tom Emmer, minnesotai képviselő is, úgy értékelik, hogy az amerikai adófizetők pénzével való visszaélés tökéletes példája.