Senki ne adja el a szemgolyóit ingyen kriptóért

Korábban mi is írtunk róla, hogy akár 30 ezer forintnyi kriptót is kaphat, aki beszkenneli szemgolyóit a Worldcoin nevű web3 cégnek. Az elképesztően morbid és disztópikus ötlet leginkább a harmadik világban hódít, de senkinek sem ajánlott az airdropszerzés ezen módja.

Eladnád a fitness adataidat valamilyen új kriptóért cserébe? A STEPN, és még sok más projekt felhasználói boldogan. Eladnád a chat beszélgetéseidet, hogy kriptót kapj érte? Biztosan van, aki igen. Eladnád az egyik vesédet egy kis bitcoinért? Remélhetőleg a legtöbb ember nemmel válaszol. A Worldcoin ezen a széles spektrumon lép be a piacra azzal az ajánlattal, hogy minden az íriszét beszkennelő felhasználónak ingyen Worldcoint kínál. A biometrikus adatok megszerzésének ilyen módja sokak számára már átlép egy bizonyos határt, a Worldcoin jelenleg mégis több, mint 1 millió felhasználónál tart már.

A ChatGPT nyomdokain haladnának

A projekt kitalálója az OpenAI társalapító és vezérigazgató Sam Altman, mely cég napjaink legjobban hájpolt mesterséges intelligencia termékét, a ChatGPT-t is fejleszti. Altman dolgozott korábban a Y Combinator vezetőjeként, melyet a tech világ legbefolyásosabb inkubátorának tartanak, és oktat a Stanfordon is, tehát semmiképpen sem nevezhetjük egy futóbolond kriptokalandornak. A Worldcoin ajánlata azonan rendkívül hátrányos a felhasználókra nézve: az íriszüket beszkennelők Worldcoin kriptodevizát kapnak, mellyel jelenleg sehol sem lehet kereskedni, így más kriptóvá, vagy fiattá sem váltható. Az adatszolgáltatók a későbbiekben bekapcsolódhatnak a Worldcoin Networkbe, mely a tervek szerint egy online piactér lesz, ahol valódi (fizikai) áruk és szolgáltatások lesznek elérhetőek.

Az Arbitrum airdrop sikere után tele van a közösségi média tippekkel és trükkökkel, hogy hogyan lehet ingyen tokenekhez jutni, azonban az Egyesült Államokban az adatvédelmi aggályokon túl felmerül még egy potenciális probléma: a Tőzsdefelügyelet (SEC) gyakorlata alapján a Worldcoint minden bizonnyal illegálisan kibocsátott befektetési eszköznek (security token) lesz tekintve, így még az is előfordulhat, hogy ha egy amerikai felhasználó átadja a biometrikus adatait a cégnek, a végén nem kap érte kriptót.

Ha valamiért nem fizetsz, akkor te magad vagy a termék

A Worldcoin alkalmazottai minden bizonnyal nevetnek az aggályokon, és minden ellenérvet elhessegetnek a termék víziójára hivatkozva: egy KYC azonosítás mind felett, azaz a Worldcoin felhasználók a jövőben ezzel igazolhatják majd humanoidságukat az AI dominálta online világban. A cég ezen küldetése túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, és érdemes nem elfelejteni az internetes üzleti modellek egyik gyakran hangoztatott alaptételét: “ha valamiért nem fizetsz, akkor te magad vagy a termék.” Mit akar vajon a Worldcoin kezdeni a begyűjtött személyes adatokkal, hogyan fogja azokat tárolni, és mi szavatolja a felhasználói adatok integritásának biztonságát? Súlyos kérdések ezek, amikre egyelőre nincs válasz.

Ezeknek az ellentmondásoknak a feloldásán az segítene a legtöbbet, ha a Worldcoin transzparensen nyilatkozna az üzleti modelljéről, a fehérkönyvében elmagyarázná a rendszer felépítését, illetve azt, hogy milyen adatot mire fognak használni a jövőben, és a személyes adatok használatára vonatkozó hozzájárulást hogyan lehet a jövőben visszavonni. Amíg ez nem történik meg, addig a közönség jogosan festi az ördögöt a falra, és könnyű a legrosszabb szándékot feltételezni.