Sikeresen teszteltek Tether tranzakciót a Lightning Network hálózaton

Ebben a videóban Corey Phillips, a Synonym blokklánc fejlesztője bemutatja a Lightning Network-ön keresztül végrehajtott első Tether-tranzakciót.

Azoknak, akik esetleg nem tudják, a Tether egy olyan amerikai dollár fedezetű stabilcoin, amely a mainstream pénzügyi rendszeren kívül létezik, és kriptopénz hálózatokra épül. A Tether centralizált felépítésű, a hongkongi székhelyű Tether Limited vállalat irányítja. A cég amerikai dollár és egyéb pénzügyi eszközökből (beleértve a Bitcoint is) tart fedezetet. Beszámolójuk szerint minden egyes Tether coint egy az egyben amerikai dollár egyenértékkel fedeznek. Az USA kormánya évek óta próbálja ellehetetleníteni a Tethert. Mivel a stabilcoin sikeresen működik a hagyományos pénzügyi rendszeren kívül, és egyúttal világszerte kiszolgálja a felhasználóit.

Ezzel együtt kétségtelen, hogy a Tether iránt világszerte jelentős kereslet mutatkozik, mivel a magánszemélyek közül sokan igyekeznek elkerülni a Bitcoin rövid távú áringadozását, és ezért a biztosabb stabilcoinok felé fordulnak. A feltörekvő gazdaságokban sokan nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy hátradőljenek és elviseljék a Bitcoin hullámvasútszerű ármozgásait. Ezért úgy döntenek, hogy stabilcoinban tartják a vagyonuk egy részét, hogy ne kelljen attól tartaniuk, hogy nem tudják megvenni, amit szeretnének, amikor költeni mennek. Sok bitcoin-hívőnek nem tetszik ez a tény, de ezt sajnos tudomásul kell venni.

Érdekes lesz látni a Tether Lightning hálózaton megvalósuló skálázhatóságát

Ami érdekes a Synonym által a Tether Lightning-on való megvalósításában, hogy az Omni Layer protokollt használja, ahol a Tether eredetileg elindult. Ahogy a láncon belüli díjak nőttek a Tether Omni Layer-en való elindulását követő években, a Tether más láncokhoz vándorolt át, hogy kihasználja azok viszonylag alacsony díjait. Azóta pedig a forró krumpli dobálása játékát játssza. Egyik láncról a másikra ugrálva keresi a lehetőségeket a legolcsóbb tranzakciós díjakra.

A Tether a Lightning-on történő Synonym által elvégzett implementációja olyasmi, ami visszatolja a Tether használatát a Bitcoin hálózatra. Ugyanis a Lightning Network jelenleg elég alacsony díjakat képes biztosítani a világ legnagyobb blokkláncának mellékszálaként. Vannak olyan vélemények, mi szerint jó lenne látni, hogy a Tether (vagy az általánosan stabilcoin használat) visszavándorol a Bitcoin hálózatra. Azonban továbbra is vannak, akik úgy vélik, hogy az USD mint fiatpénz szánalmasan megbukott, és a stabilcoinok nem szolgálnak másra, mint egy átmeneti mechanizmusra, amely egy kis volatilitási fedezetet nyújt, miközben a fiat-szabványtól a bitcoin standard felé haladunk.

A most implementált Synonym erőfeszítései feszegetik a Lightning tervezési határait, amit nagyon jó látni. Ahogy a Bitcoin Dev Kitben implementált BIP47 kapcsán már leírták, érdekes lesz látni, hogy az OP_Return használata, amit az Omni Layer is kihasznál, hogyan fog természetes skálázhatósági plafonokat létrehozni, ami ezt a felhasználási esetet egy átmeneti kitérővé teszi a Bitcoin életében.