2 milliárd dollár értékű lefoglalt bitcoint mozgatott az amerikai kormány

Az amerikai kormány tulajdonaként megjelölt egyik tárca 30 175 bitcoint helyezett át egy állítólag Coinbase tárcába. A tranzakció összege, a jelenlegi 65 ezer dollár körüli árfolyamon nagyjából 2 milliárd dollárnak felel meg.

Hatalmas mennyiségű bitcoint mozgatott az amerikai kormány

Április másodikán nagyjából 2 milliárd dollár értékű bitcoint BTC Price BTC Price költöztetett új címre az Egyesült Államok kormánya. Az eszközök jelentős része a Silk Road darkwebes online piactérhez kapcsolódó lefoglalásból származhat. 

A blokklánc adatai szerint az amerikai igazságügyi minisztériumhoz köthető tárca 0,001 bitcoinos tranzakciót hajtott végre egy Coinbase Prime címre. Nem sokkal később ugyanez a tárca, óriási mennyiséget, 30 174 BTC-t, azaz a közzététel időpontjában nagyjából 2 milliárd dollárt utalt át egy új címre. Az első tranzakció feltételezhetően tesztelés jellegű lehetett.

Az online nyomozók azonosították az Igazságügyi Minisztérium tárcáját, amely a piacteret 2012-ben meghackelő James Zhongtól lefoglalt bitcoint is tartalmazta. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Silk Road online piactérhez kapcsolódó lefoglalásokból a kormányzat közel 70 ezer BTC-ra tett szert. Ebből 50 ezret a hacker révén sikerült megszerezni, miután a vádalku keretein belül átadta az ellopott tokeneket. A tárcából legutóbb 2023 márciusában adtak el közel 10 ezer érmét 216 millió dollárért.  A kormány birtokában lévő pontos mennyiség azonban továbbra sem ismert, mivel számos különböző ügynökség vett részt lefoglalásokban és eladásokban. Így az sem kizárt, hogy jóval több eszközt birtokolnak.

A több mint 10 éve megszűnt Silk Road piactéren a felhasználók illegális árukat, többek között fegyvereket, kábítószereket és lopott hitelkártyaadatokat vásárolhattak és adhattak el. Az amerikai hatóságok 2013-ban tartóztatták le a létrehozót, Ross Ulbrichtet, aki jelenleg két életfogytiglani börtönbüntetését tölti a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Nyilvánvaló, hogy a kormány jelentős nyereségre tett szert azáltal, hogy stratégiailag megtartotta az elkobzott eszközöket és az alkalmas pillanatban eladta azokat. A döntés, hogy ezeket az eszközöket vélhetően újra értékesíteni fogják és a Coinbase Prime-ba irányítják, spekulációkat váltott ki a közösségen belül. Bár a kormányzat részéről a digitális valutákhoz sokan szkeptikusan viszonyultak, az átutalás hallgatólagosan elismeri a Bitcoin belső értékét és legitimitását.